CIA upozorila Khashoggijeve kolege na prijetnje iz Saudijske Arabije

Aktivist za ljudska prava Iyad el-Baghdadi upozoren je na moguću prijetnju iz Saudijske Arabije (Reuters)

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) i inostrane obavještajne službe upozorile su prijatelje i kolege ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija da ih nastavak prodemokratskih aktivnosti čini metama političke osvete Saudijske Arabije.

Demokrate advokati Iyad el-Baghdadi iz Osla, Omar Abdulaziz iz Montreala i osoba iz SAD-a koja je zamolila da ne bude imenovana, sa Khashoggijem su imali blisku saradnju na politički osjetljivim projektima u vezi medija i ljudskih prava, i to u periodu u kojem je on ubijen, objavio je američki magazin Time u četvrtak.

Tri advokata su u proteklih nekoliko sedmica primili obavještenja o mogućoj prijetnji iz Saudijske Arabije, stoji u tekstu.

Odveden na sigurnu lokaciju

Baghdadi, palestinski aktivista za ljudska prava i pisac koji se proslavio tokom Arapskog proljeća 2011. godine, pisao je kritičke tekstove o saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu.

Norveške sigurnosne službe 25. aprila su ga odvele na sigurnu lokaciju i obavijestile ga o riziku.

„Kada sam došao tamo i smjestio se, rekli su mi šta je upitanju. Dobili su informaciju od prijateljske obavještajne agencije da sam meta prijetnje“, rekao je on za Reuters.

Baghdadi je rekao da je tokom aprilskog susreta sa norveškim obavještajcima tri sata razgovarao o tome zašto bi mogao biti ugrožen.

„Nisu mi objasnili prirodu te prijetnje, samo su mi rekli da na leđima nosim metu, da ne bih trebao putovati i da bih odmah trebao upozoriti članove svoje porodice“, kazao je Baghdadi za Time, te je dodao:

„Ali cijeli naš razgovor bio je u vezi Saudijaca“.

Saudijska ambasada u Oslu nije bila dostupna za komentar, dok odjeljenja za komunikaciju vlade u Rijadu nisu odgovorili na molbu za reakciju.

Baghdadi je još izjavio da norveški zvaničnici nisu imenovali agenciju koja im je dojavila informaciju, ali da je kontekst razgovora vodi na zaključak da se radi o CIA-i.

Nekoliko dana se skrivao

Norveški ministar pravde, koji je nadležan za obavještajne službe, norveška tajna policija i Ministarstvo vanjskih poslova iz Osla odbili su komentirati informaciju.

Prijatelji i saradnici saudijskog disidenta Abdulaziza, koji ima trajni boravak u Kanadi, potvrdili su za Time da su ga kanadski obavještajci posjetili u njegovom domu u Montrealu i prenijeli mu slične informacije, nakon čega je nekoliko dana proveo u skrivanju.

Saudijska Arabija je na meti velikih kritika svijeta zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji, otkako je u oktobru prošle godine Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a u kraljevini uhapšeno preko deset aktivistkinja za prava žena.  

Veliki broj američkih senatora pozivao je Bijelu kući da zauzme čvršći stav prema Saudijskoj Arabiji zbog Khashoggijevog ubistva, koje su izvršili saudijski agenti u nastojanju da ga uštukaju.

CIA je zaključila da je naređenje za ubistvo došlo od Bin Salmana, što saudijske vlasti negiraju.

Khashoggijevo tijelo nikada nije pronađeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije