CIA: Saudijski princ naredio ubistvo Khashoggija

Američka obavještajna agencija CIA zaključila je da je saudijski princ Mohammed bin Salman naredio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khasshogija u Istanbulu, objavio je Washington Post.

CIA je do tog zaključka došla na osnovu više izvora obavještajnih službi, uključujući telefonske razgovore prinčevog brata Khalida bin Salmana, saudijskog ambasadora u SAD-u koje su imali sa Khashoggijem, a o kojima su svjedočili ljudi bliski porodici.

Prema tim izvorima Khalid je rekao Khashoggiju da bi trebao otići u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi uzeo dokumenta i dao mu uvjerenje da će biti siguran.

List dodaje da ga je nazvao na zahtjev svog brata, navodeći da nije jasno je Khalid bin Salman znao da će Khashoggija ubiti.

Bijela kuća odbila je komentirati izvještaj američkog lista, kazavši da se radi o obavještajnom pitanju. Ni State Department niti CIA nisu željeli dati komentar.

Ubijen u Istanbulu

Khashoggi, kolumnista Washington Posta, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Washington, dugogodišnji saveznik Rijada, u četvrtak je uveo sankcije 17 saudijskih čelnika zbog “odgovornosti i pomaganja” u ubojstvu.

Saudijci negiraju

Glasnogovornica saudijske ambasade u Washingtonu izjavio je da ambasador i Khashoggi nikada nisu razgovarali o odlasku u Tursku i dodala da su nalazi CIA-e lažni.

“I dalje slušamo različite teorije bez osnova za takve spekulacije”, rekla je ona.    

Kako se navodi, ocjena CIA-e, za koju su zvaničnici uvjereni da je tačna, je najkonkretnija do sada koja saudijskog princa povezuje sa tom operacijom i komplicira napore administracije američkog predsjednika da sačuva svoj odnos sa bliskim saveznikom Saudijskom Arabijom.

Khalid bin Salman je odmah putem Twittera reagirao na te optužbe, odlučno odbijajući navode Washington Posta.

“To je teška optužba koja se ne smije skrivati iza anonimnih izvora”, upozorio je, poprativši svoju objavu priopćenjem koje je, kaže, poslao listu.

“Princ Khalid ni u jednom trenutku nije ni o čemu razgovarao s Jamalom u vezi s njegovim putovanjem u Tursku”, napisao je.

 

New York Times pak piše da su američki čelnici upozorili da američka i turska obavještajna agencija nemaju čvrst dokaz koji bi moćnog prijestolonasljednika povezivao s ubistvom novinara.

No, piše njujorški list pozivajući se na dužnosnike, CIA ocjenjuje da je utjecaj Bin Salmana toliki da se ubistvo ne bi dogodilo bez njegovog odobrenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije