CIA otvorila profile na Twitteru i Facebooku

Profili pomažu Agenciji da se 'više direktno uključi u javnost i pruži informacije o misiji CIA-e, historiji i drugim kretanjima' (AP)

Centralna obavještajna agencija SAD-a pridružila se svijetu društvenih mreža tako što je otvorila profile na Twitteru i Facebooku i ubrzo komunicirala s “tviterašima”, javljaju svjetske novinske agencije.

“Ne možemo potvrditi niti demantirati da je ovo naš prvi tveet“, našalili su se iz CIA-e na svojoj novootvorenoj zvaničnoj Twiter stranici.

U roku dva sata od postavljanja naloga CIA je primila blizu 90.000 “retvitova” i imala više od 115.000 svojih sljedbenika.

Oprez zbog prošlosti

Direktor Agencije John Brennan potvrdio je da novi Twitter i Facebook nalozi CIA-e imaju za cilj pomoći Agenciji da se “više direktno uključi u javnost i pruži informacije o misiji CIA-e, historiji i drugim kretanjima”, navode agencije.

Ova američka agencija imala je naloge na internetskoj stranici za postavljenje fotografija Flickr i na servisu za objavu videosadržaja Youtube, a nalozi na Facebooku i Twitteru omogućit će joj da putem njih objavljuje saopćenja za javnost.

Na početku je pokrenuto pitanje – je li ovo stvarno CIA, jer su brojni lažni Twitter nalozi CIA-e nikli tokom godina, pa je mali oprez bio uredu, javlja AP.

Izvor: Agencije