CIA nije Hrvatskoj dala snimak slovenske komesarke

Pitanja o navodnoj predaji snimaka koje su vodile kompromitaciji arbitraže postavljali su slovenski novinari šefu hrvatske diplomatije (Pixsell)

Američka ambasada u Ljubljani negirala je navode da je SAD predao Hrvatskoj snimak razgovora između slovenske komesarke za arbitražu u graničnom sporu i sudije, zbog čega je službeni Zagreb proces proglasio kontaminiranim i odustao od arbitraže.

Hina navodi da je jučer uoči radne posjete hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Davora Ive Stiera Ljubljani u medijima plasirana priča da su za odustajanje Hrvatske od arbitražnog postupka krivi Amerikanci, jer su navodno snimili nedopuštenu komunikaciju nekadašnje slovenske komesarke za arbitražu Simone Drenik i bivšeg slovenskog arbitra u graničnoj arbitraži Jerneja Sekoleca.

Pitanja o navodnoj predaji snimaka koje su vodile kompromitaciji arbitraže postavljali su slovenski novinari šefu hrvatske diplomatije, ali on nije želio da ih komentariše, kazavši da su te priče najprije bile lansirane u Srbiji.

‘Snimak predat zbog približavanja Slovenije Rusije’

Hrvatska agencija navodi da je na brojne zahtjeve slovenskih novinara američka ambasada u Ljubljani saopštenjem odbacila bilo kakvu umiješanost.

“Opovrgavamo navode da je SAD Hrvatskoj predao snimke u vezi sa graničnom arbitražom. Jasno smo i Sloveniji i Hrvatskoj poručili da se u njihovom sporu ne opredjeljujemo. Rješavanje bilateralnih sporova među državama članicama EU i NATO-a je nadležnost obe vlade i uvjereni smo da će one naći rješenje”, objavila je Američka ambasada, prenose mediji u Sloveniji.

Mediji sa nacionalnom frekvencijom u Sloveniji objavili su sinoć da je slovenski ustavni sudija Mitja Dajsinger navodno čuo da je snimak razgovora Sekoleca i Drenikove Hrvatskoj dala jedna američka državna sigurnosna agencija kako bi napakostila Sloveniji zbog njenog približavanja Rusiji.

Mediji su se pozivali na navodnu Dajsingerovu izjavu za opozicioni magazin Demokratija u kojoj je rekao da mu je to priznao hrvatski ustavni sudija Mato Arlović na seminaru ustavnih sudija iz EU na Bledu.

Izvor: Agencije