CIA na Tunižaninu testirala brutalne tehnike

Osumnjičenik je Afganistancima predat iz zatvora u Bagramu (EPA)

Sjedinjene Američke Države predale su afganistanskim vlastima osobu osumnjičenu da je borac Al-Kaide, kazala je njegova advokatica.

Osumnjičenik je prema izvještaju američkog Senata jedan od žrtava brutalnih istraga Centralne obavještajne agencije (CIA).

Afganistanska vlada je saopćila da je Tunižanin Ridha al-Najar u utorak predat iz američkog zatvorskog centra u Bagramu, kazala je njegova advokatica Tina Foster.

Ona je u srijedu agenciji Reuters kazala da je Najar bio predmet slučaja pred američkim Vrhovnim sudom, koji je tražio nadležnost nad njim, te da je Sud tražio od američke Vlade da odgovori do 15. decembra.

U izvještaju Senata, objavljenom u utorak, navedeno je da je CIA koristila Najara da testira neke od najbrutalnijih tehnika ispitivanja.

Sjedinjene Američke Države objavile su u utorak dugo očekivani izvještaj o ispitivanjima osumnjičenih na napade na SAD 11. septembra 2001, koje je provodila CIA.

‘Brutalna ispitivanja’

U zaključcima Obavještajnog odbora američkog Senata o Programu pritvaranja i ispitivanja, koji je okončan 2009. godine, navodi se da su “ispitivanja CIA-inih zatvorenika bila brutalna i mnogo gora nego što je CIA prikazivala političarima i drugima”.

U izvještaju na 6.200 strana, od kojih je samo nekoliko stotina objavljeno, dodaje se da su uvjeti u kojima su držani zatvorenici bili mnogo gori nego što je to CIA javno predstavljala.

“CIA je u nekoliko navrata davala netačne podatke Ministarstvu pravde, sprečavajući valjanu pravnu analizu CIA-inog Programa pritvaranja i ispitivanja”.

Izvještaj se odnosi na zarobljenike koje je CIA krila na tajnim lokacijama u Evropi i Aziji, te vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, a bili su podvrgnuti “oštrim i stresnim metodama ispitivanja”.

Zatvorenici su bili podvrgnuti tehnikama prisilnog ispitivanja koje nije odobrilo Ministarstvo pravde, ni uprava CIA-e, navodi Senat.

Među nedozvoljenim tehnikama ispitivanja bile su i seksualne prijetnje.

Izvor: Agencije