CIA: Kim se neće smiriti dok višestruko ne zaprijeti Americi

Sjeverna Koreja upozorila je da ima 'moćno i pouzdano' nuklearno oružje kojim može odvratiti bilo kakav napad (EPA)

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) vjeruje da raketni program Sjeverne Koreje nema za svrhu samo samoodbranu nego i prisilu, rekao je direktor CIA-e Mike Pompeo, navodeći da bi sljedeći logičan korak Pjongjanga mogao biti razvijanje arsenala oružja i sposobnosti ispaljivanja većeg broja raketa.

Direktor CIA-e upozorio je da je Sjeverna Koreja “sve bliža” sposobnosti da Amerikance dovede u opasnost svojim nuklearnim raketama i ocijenio da se sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un neće smiriti dok ne bude mogao zaprijetiti istovremenim višestrukim nuklearnim napadima na Sjedinjene Američke Države, prenosi AP.

CIA smatra, naveo je Pompeo, da Kim nuklearno oružje neće upotrijebiti samo da bi ostao na vlasti već i da bi zaprijetio ponovnim ujedinjenjem podijeljenog Korejskog poluotoka pod svojim totalitarnim režimom, prenosi Tanjug.

“Sjeverna Koreja sve je bliža sposobnosti da Ameriku dovede u opasnost. Želim da svi shvate da marljivo radimo kako bismo osigurali da vam za godinu mogu ponovo reći da ih više mjeseci dijeli od te sposobnosti. Taj vremenski okvir nije statičan”, istakao je Pompeo, govoreći na američkom institutu Enterprise.

Vojna akcija

On ipak ne smatra da će sjevernokorejski napad na SAD uslijediti u bliskoj budućnosti i ističe da će američki predsjednik Donald Trump učiniti sve što može kako bi izbjegao vojnu akciju protiv Pjongjanga.

“Mnogo se napora ulaže u cijeloj američkoj vladi kako bi se osiguralo da se Amerikanci ne moraju osjećati ugroženo. Vidjeli smo šta se dogodilo na Havajima. To je imperativ – američki nacionalni imperativ – da mi kao obavještajna agencija dostavljamo informacije našim visokim čelnicima kako bi oni mogli riješiti ovo pitanje na način koji će američkom narodu ići u korist”, rekao je direktor CIA-e.

Predsjednik Trump, ukazao je Pompeo, fokusiran je na diplomatsko rješenje krize, ali CIA radi na tome da mu pruži niz drugih opcija.

Pompeo je istakao i da je ključni rizik dopuštanja Sjevernoj Koreji da razvija svoj nuklearni i raketni program širenje nuklearnog oružja na druge zemlje, prenio je Reuters.

Ranije ovog mjeseca stanovnici Havaja bili su u panici nakon lažne uzbune na napad balističkom raketom.

‘Moćno oružje’

Sjeverna Koreja upozorila je u utorak da ima “moćno i pouzdano” nuklearno oružje kojim može odvratiti bilo kakav napad, a istovremeno je optužila SAD da raspoređuje vojne resurse u blizini te zemlje pod izgovorom da osigurava sigurnost Zimskih olimpijskih igara, koje se održavaju u Južnoj Koreji.

“Ovo je opasan čin upropaštavanja trenutne pozitivne atmosfere u odnosima između dvije Koreje koji bi mogao ponovo dovesti do ekstremne faze sukoba”, rekao je sjevernokorejski ambasador pri UN-u u Ženevi Han Tae-song, govoreći na konferenciji o razoružanju, prenosi Reuters.

Američki ambasador za pitanja razoružanja Robert Wood rekao je da SAD neće priznati Sjevernu Koreju kao nuklearno naoružanu zemlju.

“Ako se Sjeverna Koreja želi vratiti i biti u milosti međunarodne zajednice, ta zemlja zna šta treba raditi – treba poduzeti korake ka denuklearizaciji Korejskog poluotoka”, zaključio je američki ambasador.

Izvor: Agencije