CIA: ISIL koristi i pravi hemijsko oružje

Agencija, kako je naveo Brennan, vjeruje da grupa ISIL ima mogućnost napraviti male količine iperita ili hlorina za oružje (AP)

Direktor američke Centralne obavještajne agencije John Brennan upozorio je kako je oružana grupa Islamska država Irak i Levant koristila hemijsko oružje te da ima kapacitete da napravi male količine hlorina i iperita, prenose agencije.

“Imamo nekoliko primjera gdje je ISIL koristio hemijsku municiju na bojištu”, rekao je u on intervjuu za CBS News, koji će u cjelosti biti emitiran u nedjelju na ovoj mreži, prenosi agencija AFP.

Agencija, kako je naveo, vjeruje da grupa ISIL ima mogućnost napraviti male količine iperita ili hlorina za oružje.

“Postoje izvještaji da ISIL ima pristup hemijskim sredstvima i municiji koje može koristiti”, naveo je prvi čovjek CIA-e.

Potraga za laboratorijama

Brennan je također upozorio da bi ISIL mogao izvoziti to oružje Zapadu za finansijsku korist.

“Mislim da uvijek ima potencijala za to. Zbog toga je važno presjeći razne saobraćajne i krijumčarske rute koje mogu koristiti”, zaključio je Brennan.

Na upit da li postoje “američka sredstva na terenu” koja traže moguća skladišta hemijskog oružja ili laboratorije, Brennan je odgovorio:

“Američke obavještajne službe su aktivno uključene u napore da se uništi ISIL i da se dobije što više podataka o tome šta oni imaju na terenima u Siriji i Iraku.”

Izvor: Agencije