Chris Froome po drugi put osvojio Tour de France

U nedjelju je Froomeov jedini zadatak bio zadržati ravnotežu na biciklu i preći ciljnu ravninu (Reuters)

Britanac Chris Froome (Sky) po drugi je put u karijeri pobjednik najveće svjetske biciklističke utrke Tour de France, koja je završila u nedjelju 21. etapom, voženom od pariškog predgrađa Sevresa do Elizejskih poljana u Parizu, u dužini od 109,5 kilometara.

Froome je pobjedi iz 2013. godine pridodao i ovogodišnju, a da će po drugi put u karijeri slaviti bilo je jasno već nakon subotnje 20. etape, koja je završila na usponu na Alpe d'Huez, kada je uspio sačuvati 1:12 minuta prednosti ispred najbližeg pratitelja, Kolumbijca Naira Quintane (Movistar).

U nedjelju je Froomeov jedini zadatak bio zadržati ravnotežu na biciklu i preći ciljnu ravninu, prenosi Hina.

Osim naslova ukupnog pobjednika Toura, Froome je ove godine osvojio i tačkastu majicu, namijenjenu najboljem penjaču, što je tek šesti put u povijesti da se to dogodilo.

Quintana opet drugi

Posljednji vozač koji je bio ukupni pobjednik i osvajač naslova najboljeg penjača bio je najveći biciklist svih vremena Eddy Merckx 1970. godine.

Taj poduhvat ostvarili su još samo Italijani Gino Bartali (1938, 1948) i Fausto Coppi (1949, 1952), Španac Federico Bahamontes (1959) te Belgijanci Sylvere Maes (1939) i Eddy Merckx (1969, 1970).

Quintana je po drugi put karijeri Tour završio na drugom mjestu, a i prvi je put bolji od njega bio samo Froome – 2013. godine.
Osim toga, 25-godišnji Kolumbijac ima i naslov pobjednika na Giro d'Italia 2014. godine.

Treće mjesto zauzeo je 35-godišnji Španac Alejandro Valverde (Movistar), koji je tako po prvi put u karijeri stigao na pobjedničko postolje Toura, sa 5:25 minuta zaostatka za pobjednikom.

Do sada mu je najbolji rezultat bio četvrto mjesto prošle godine.

Prošlogodišnji pobjendik, Italijan Vincenzo Nibali (Astana), utrku je završio kao četvrti, sa 8:36 minuta iza Froomea, dok je pobjednik ovogodišnjeg Gira d'Italia, Španac Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), koji je pokušao postati osmi vozač u povijesti s pobjedama na dvije najveće svjetske utrke u istoj godini, ostao peti, sa 9:48 minuta slabijim vremenom od Britanca.

Zelenu majicu za najboljeg sprintera četvrtu godinu zaredom osvojio je Slovak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), iako nije osvojio niti jkednu etapu.

Nijemac Greipel najbolji sprinter

Sagan je do nove pobjede u natjecanju za zelenu majicu stigao iznimnom konstantnošću, čak je pet puta bio drugi, po dva puta treći i četvrti, a jednom peti u etapi.

Pobjednik posljednje, 21. etape je Nijemac Andre Greipel (Lotto-Soudal), kojem je to bila četvrta etapna pobjeda na ovogodišnjoj utrci, čime je pokazao kako je on trenutno najbolji pravi sprinter među biciklistima.

No, zbog lošijih rezultata u brdskim etapama, Greipel je u ukupnom zbroju sakupio 66 bodova manje od Sagana.

Hrvatski biciklist Kristijan Đurasek (Lampre) drugu je godinu zaredom uspio završiti Tour – ove je godine zauzeo ukupno 71. mjesto, sa 3:02:14 sati slabijim vremenom od Froomea.

Izvor: Agencije