Oglasi

Chomsky: EU i eurozona na teškom iskušenju

Američki lingvista, filozof, historičar i politički aktivista kaže da postoje brojni razlozi za, ali i protiv članstva u Evropskoj uniji.
Chomsky više od 50 godina radi kao profesor na univerzitetu MIT, u odjeljenju za lingvistiku i filozofijuAFP/Getty

Evropska unija (EU) i eurozona su u ovom trenutku na samoubilačkom kursu, ali još posjeduju brojne prednosti koje nude način da se iz te pozicije izvuče, smatra američki lingvista, filozof, historičar i politički aktivista Noam Chomsky.

Komentirajući za agenciju Srnu činjenicu da zemlje Zapadnog Balkana teže ka članstvu u EU i NATO-u, a istovremeno britanski premijer David Cameoun najavljuje referendum o statusu Velike Britanije u Uniji i u vrijeme kada njemačka kancelarka Angela Merkel navodi da bi se proširenje EU-a ka istoku trebalo zaustaviti nakon primanja Hrvatske, on je istakao da postoje brojni razlozi za, ali i protiv članstva.

"Da je Grčka, naprimjer, van eurozone izgubila bi brojne koristi koje ima od članstva, ali bi istovremeno bila u mogućnosti kontrolirati svoju valutu i izvoz, što je u principu način da se izađe iz recesije. Velika Britanija ima svoje historijske, ekonomske i strateške razloge za takav potez i ne treba praviti analogiju s Balkanom", kazao je Chomsky.

'Otac moderne lingvistike'

Komentirajući nedavno objavljenu kartu ruskih eksperata, prema kojoj će do 2035. godine nestati Bjelorusija i Bosna i Hercegovina i biti formirana "velika Albanija", te da li se takva situacija uklapa u tezu Samuela Huntingtona o sukobu civilizacija, on kaže da ne vjeruje u kredibilnost takvih predviđanja, niti u Huntingonovu tezu.

Chomsky je svjetski poznati američki lingvista, filozof, historičar i politički aktivista.

Više od 50 godina radi kao profesor na univerzitetu MIT, u odjeljenju za lingvistiku i filozofiju.

Stručnjaci ga često nazivaju "ocem moderne lingvistike" i značajna je ličnost na polju analitičke filozofije.

Chmsky je, također, svjetski priznati autor na području politike i geopolitike.

Izvor: Agencije