Chisora pod istragom bokserskog odbora

Chisora je iz usta vodom poprskao protivnikovog brata Vladimira Klička pred početak duela (Reuters)

Vrhovno tijelo britanskog boksa moglo bi kazniti Derecka Chisoru zbog njegovog ponašanja prije, tokom i nakon borbe za naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji po verziji Svjetskog bokserskog koncila (WBC) u kojoj ga je porazio šampion iz Ukrajine, Vitalij Kličko.

Odbor za kontrolu boksa Velike Britanije (BBBC) u ponedjeljak je objavio kako je pokrenuo istragu o Chisorinim potezima u vezi sa subotnjom borbom u njemačkom Minhenu. Britanac je ošamario Klička tokom zvaničnog vaganja, te iz usta vodom poprskao protivnikovog brata Vladimira pred sam početak duela.

Na konferenciji za novinare nakon borbe se sukobio sa Davidom Hayeom bivšim teškaškim prvakom po WBA verziji, da bi u nedjelju bio na dugom ispitivanju kod njemačke policije.

U saopćenju BBBC-a u ponedjeljak se navodi kako se Chisora istražuje zbog lošeg ponašanja.

Odbor istražuje bokserovo ponašanje „prije, tokom i nakon takmičenja“ protiv Klička, stoji u saopćenju generalnog sekretara BBBC-a Roberta Smitha.

„Naredno saopćenje će biti objavljeno kada se odluči koje će se tačne akcije poduzeti.“

Chisora se rugao svom sunarodnjaku Hayeu zbog njegovog poraza u julu od Vladimira Klička kada je izgubio WBA pojas, da bi uslijedila žestoka svađa i na kraju razmjena udaraca. Haye se također borio sa članovima Chisorine pratnje i njegovim menadžerom Adamom Boothom koji je zadobio i posjekotinu na glavi.

Posramljeni Kličko

Sa druge strane, Haye će vjerovatno izbjeći kaznu BBBC-a jer je zvanično u penziji nakon poraza od Vladimira Klička.

„Haye nije licencirani bokser u BBBC-u i zbog toga nije pod nadležnošću ovog odbora“, rekao je Smith.

Chisori prijeti tužba zbog napada u Njemačkoj, ali ga je policija, nakon sedam sati ispitivanja, pustila u nedjelju. Njegovom treneru Donu Charlesu također prijeti tužba zbog napada zbog umiješanosti u ovu tuču.

Britanski borac je priveden zbog sumnji za napad, izazivanje povreda i prijetnji jer ga je neko čuo kako govori da će ubiti Hayea.

Teže optužbe su odbačene jer policija nije mogla naći Hayea iako ga je tražila u hotelu gdje je odsjedao.

Vladimir Kličko je u ponedjeljak kazao kako je „šokiran i veoma posramljen“ ponašanjem Chisore i njegovog tima.

„Ovakve stvari moraju biti spriječene inače će boks veoma brzo propasti“, rekao je Ukrajinac.

Izvor: Agencije