Oglasi

Chicago dobio prvu gradonačelnicu Afroamerikanku

Lori Lightfoot istakla je tokom polaganja zakletve kako nijedan zvaničnik ne bi trebao profitirati od svoje funkcije.
Lori Lightfoot: Govore kako Chicago nije spreman za reforme; postat ćemo spremni, jer reforma je ovdjeEPA

U Chicagu je Lori Lightfoot izabrana za gradonačelnicu i ona je prva Afroamerikanka na poziciji gradonačelnika trećeg najvećeg grada u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Godinama govore kako Chikago nije spreman za reforme. Postat ćemo spremni, jer reforma je ovdje", rekla je ona nakon što je položila zakletvu za stupanje na dužnost, javlja Glas Amerike.

Dodala je kako nijedan zvaničnik ne bi trebao profitirati od svoje funkcije, kao i da će izvršiti reformu policije.

Lightfoot, 56-ogodišnja demokratkinja, bivša je američka savezna tužiteljica.

Ona je, također, prva otvoreno gay osoba na čelu Chicaga.

Četiri prioritetne tačke

Tokom govora, koji je trajao 40 minuta, odmah je izložila svoj plan od četiri tačke, kojim planira unaprijediti sigurnost, obrazovanje, stabilnost i integritet.

"Želim da imamo grad sigurnih ulica i jakih škola za svako dijete, bez obzira u kojem dijelu grada ono živjelo", istakla je nova gradonačelnica.

"Grad u kojem ljudi žele ostariti, a ne pobjeći. Grad utočište protiv straha, gdje se niko ne mora kriti u sjenkama... Grad poštenja, nade i napretka za mnoge, a ne samo za pojedine."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.