Chelsea osvojio Ligu Evrope

Golove za „Plavce“ postigli su Olivier Giroud (49), Pedro (60) i Eden Hazard (65-11m, 72), dok je pogodak za „Topnike“ upisao Alex Iwobi (68) (AP)

Nogometaši Chelseaja pobjednici su Lige Evrope nakon što su u finalnom susretu na Olimpijskom stadionu u Bakuu večeras pobijedili Arsenal sa uvjerljivih 4:1, a zanimljivo je kako su svi golovi pali u drugom poluvremenu.

Golove za „Plavce“ postigli su Olivier Giroud (49), Pedro (60) i Eden Hazard (65-11m, 72), dok je pogodak za „Topnike“ upisao Alex Iwobi (68).

Pobjedom protiv Arsenala, nogometaši Chelseaja osvojili su šesti evropski trofej u svojoj historiji, pri čemu drugi naslov pobjednika Lige Evrope nakon što su u ovom takmičenju pobijedili i 2013. godine. „Bluesi“ imaju i Ligu prvaka osvojenu 2012. godine, te Kupa kupova (1971, 1998), te jedan evropski Superkup (1998). Još tri puta su poraženi u finalima.

Arsenalu je ovo bilo sedmo euro-finale i čak šesti poraz. „Topnici“ su do sada osvojili jedino Kup kupova 1994. godine pobjedom protiv Parme.

Važnost susreta je očito „ukočila“ obje ekipe jer je u prvih 45 minuta viđena loša predstavu bez većih uzbuđena. Kako se igralo u Bakuu najbolje pokazuje podatak kako su tokom prvog poluvremena upućena tek dva udarca u okvir gola i oba su puta pucali igrači Chelseaja. 

Serija od 18 utakmica bez poraza

Nastavak je ponudio odličan nogomet i nakon četiri minute viđen je prvi pogodak, a strijelac je bio Olivier Giroud kojem je to bio 11. gol ove sezone sa kojim je postao najbolji strijelac Lige Evrope.

Gol „Bluesa“ otvorio je utakmicu i u 60. minuti Chelsea je povisio na 2:0. Mateo Kovačić je lijepo na krilo uposlio Edena Hazarda koji je uputio povratnu loptu u kazneni prostor do Pedra, a savladao Cecha. Pet minuta kasnije Chelsea je načinio korak bliže trofeju nakon što je Hazard realizirao kazneni udarac koji je skrivio Maitland-Niles srušivši Girouda. 

Tri minute kasnije Iwobi je vratio nadu „Topnicima“ smanjivši na 3:1, no radost navijača Arsenala kratko je trajala jer su Hazard i Giroud u 72. minuti uništili protivničku odbranu, a belgijski veznjak svojim drugim golom na utakmici vratio prednost Chelseaja na tri razlike.

Chelsea je do trofeja dogurao bez poraza, sa 12 pobjeda i tri remija i ima rekordnih 18 utakmica u nizu bez poraza u ovom takmičenju.

U finalu Lige prvaka 1. lipnja u Madridu igrat će Liverpool i Tottenham.

Izvor: Agencije