Chelsea Manning zabranjen ulazak u Kanadu

Manning je odslužila sedam godina u muškom zatvoru gdje je dva puta pokušala da se ubije, prije nego što je bivši predsjednik Obama smanjio njenu kaznu (Arhiva)

Chelsea Manning, bivša pripadnica američke vojske koja je bila u zatvoru zbog odavanja povjerljivih informacija, izjavila je da joj je zabranjen ulazak u Kanadu, zbog krivične presude u SAD-u.

“Pretpostavljam da me je Kanada trajno zabranila”, napisala je ona na Twitteru i objavila fotografiju dokumenta u kome se navodi zbog čega joj je zabranjen ulazak, prenosi AFP.

U tom dokumentu piše se da je ona počinila zločin koji se “izjednačuje sa krivičnim djelom, odnosno izdajom” u Kanadi i koji podrazumijeva maksimalnu zatvorsku kaznu od 14 godina.

Odavanje povjerljivih dokumenata

Počinjeni zločin od najmanje 10 godina, u Kanadi je osnova da se pojedincu zabrani ulazak u tu zemlju, navodi se u dokumentu.

Manning je osuđena na 35 godina zatvorske kazne 2013. godine za odavanje gotovo 700.000 povjerljivih dokumenata WikiLeaksu, a tada je bila muškarac sa imenom Bradley Manning.

Odslužila je sedam godina u muškom zatvoru gdje je dva puta pokušala da se ubije, prije nego što je bivši predsjednik Barack Obama smanjio njenu kaznu.

Oslobođena je u maju ove godine, a za vrijeme zatvorske kazne uspjela je da se izbori da započne hormonsku terapiju zbog promjene pola.

Izvor: Agencije