Chelsea Manning na slobodi poslije sedam godina

Bez pomilovanja, Manning bi ostala u zatvoru do 2045. godine, služeći 35-godišnju kaznu (Reuters)

Chelsea Manning, rođena kao Bradley Manning, osuđena zbog odavanja povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata WikiLeaksu, oslobođena je danas iz zatvora, gdje je provela sedam godina, potvrdio je glasnogovornik američke vojske.

“Cijenim podršku koju sam dobila od brojnih ljudih širom svijeta proteklih godina. Dok budem ponovo izgrađivala svoj život, podsjećat ću se da ne proživljavam ponovo prošlost”, rekla je nakon izlaska iz zatvora. 

Reporter Al Jazeere Shihab Rattansi izvještava iz Quantica u Virdžiniji da je njeno otkrivanje informacija “pokazalo laži i brutalnost američke vlade”. 

“Na kraju, Manning je kažnjena, ne oni na najvišem nivou američke vlade čije su radnje otkrivene”, dodaje. 

Manning je napustila zatvor Fort Leavenworth u Kansasu, jedini koji vodi Pentagon, zahvaljujući pomilovanju predsjednika Baracka Obame koji je to uradio prije nego što će napustiti vlast. 

Bez pomilovanja, Manning bi ostala u zatvoru do 2045. godine, služeći 35-godišnju kaznu. 

Prošle sedmice, izdala je svoje prvo saopćenje otkad je osuđena na zatvorsku kaznu u kojem navodi da želi pomagati drugima nakon što izađe iz zatvora.

“Prvi put mogu vidjeti svoju budućnost kao Chelsea. Mogu zamisliti da preživim i živim kao osoba koja jesam u vanjskom svijetu”, rekla je Manning u saopćenju koje je izdala Američka unija građanskih sloboda.

Ona dodaje da se nada da će usvojiti lekcije koje je naučila, ljubav koju je primila i da će raditi da drugima život učini boljim.

Teško iskustvo u zatvoru

Manning je rođena kao muškarac; javnosti je prvobitno bila poznata kao Bradley Manning, a nakon suđenja za špijunažu prvi put se izjasnila kao žena.

Ranije je rekla da je objavila povjerljive informacije zbog transparentnosti i odgovornosti.

Dva puta je pokušala samoubistvo u vojnom zatvoru za muškarce.

U svom saopćenju Manning navodi da se u zatvoru suočila s periodima koje je provela u samici i ograničenom zdravstvenom njegom.

Advokat Američke unije za građanske slobode koji je zastupa rekao je da se ona ne osjeća ogorčeno zbog vremena provedenog u zatvoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije