Oglasi

Chelsea Manning izašla iz zatvora

Bivša vojna analitičarka u zatvor je dospjela jer je odbila svjedočiti protiv Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa.
Chelsea Manning je 2013. bila osuđena na 35 godina zatvora na vojnom suduEPA

Bivša američka vojna analitičarka Chelsea Manning, koja je provela u pritvoru dva mjeseca zbog odbijanja da svjedoči protiv utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, u četvrtak je izašla na slobodu, ali bi se u zatvoru ponovo mogla naći od sljedeće sedmice, objavila je njena grupa za podršku.

Manning je završila u pritvoru 8. marta, nakon što je odbila svjedočiti pred velikom porotom koja je bila zadužena za istragu o Assangeu, kojem je 2010. godine proslijedila veliku količinu povjerljivih dokumenata.

Oslobođena je nakon 62 dana u pritvoru, nakon što je velika savezna porota završila posao, no aktivistkinja je primila sudski nalog za svjedočenje pred drugom velikom porotom 16. maja.

Pomilovanje Baracka Obame

"Chelsea će i dalje odbijati odgovarati na pitanja velike porote, zbog čega bi se ponovo mogla naći iza rešetaka", objavila je grupa za podršku Sparrow Project.

Ukoliko ponovo odbije svjedočiti, mogla bi biti optužena za nepoštivanje suda.

Manning je 2013. godine bila osuđena na 35 godina zatvora na vojnom sudu jer je WikiLeaksu dostavila oko 750.000 dokumenata, bilo diplomatskih depeša ili vojnih informacija, s oznakom tajnosti.

Nakon sedam godina provedenih u zatvoru, prethodni američki predsjednik Barack Obama ju je prije nego je napustio Bijelu kuću pomilovao.

Chelsea Manning je rođena kao muškarac, Bardley Manning, no nakon presude za špijunažu rekla je da se identificira kao žena.

Dva puta pokušala samoubistvo

U ćeliji je štrajkala glađu i dva puta je pokušala počiniti samoubistvo.

Manning je radila kao obavještajni analitičar u Bagdadu 2010. godine kada je predala WikiLeaksu tajne dokumente i izvještaje sa ratišta, a materijal je sadržavao i videosnimke napada američkih helikoptera Apachea na osumnjičene pobunjenike u Iraku.

Pritom je bilo ubijeno više desetaka ljudi, uključujući i dvojicu novinara Reutersa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.