Chelsea kao da ne može bez skandala

Belgijanac neće biti kriminalno gonjen, ali će dobiti najmanje suspenziju od tri meča neigranja zbog nasilnog ponašanja (Reuters)

Taman kad se pomislilo da reputacija Chelseaja nije mogla pasti niže, stigla je situacija sa dječakom koji donosi lopte, odnosno kako engleski mediji navode – Ballboygate.

Disciplinska komisija Nogometnog saveza Engleske (FA) pokrenut će novu istragu protiv premijerligača u četvrtak nakon što je igrač tima iz Londona, Belgijanac Eden Hazard dobio crveni karton jer je udario 17-godišnjeg dječaka koji dohvaća lopte tokom utakmice, u pokušaju da dođe do lopte pred kraj utakmice polufinala Liga Kupa protiv Swanseaja.

Belgijanac se izvinio dječaku i neće biti kriminalno gonjen, ali će dobiti najmanje suspenziju od tri meča neigranja zbog nasilnog ponašanja.

„Ovo je nevjerovatan incident“, kazao je bivši sudija Dermot Gallagher.

„Za ovo nema opravdanja. Neko može reći da se desilo u afektu, ali nema opravdanja. Ovako nešto se ne smije dešavati u nogometnom meču.“

Podrška igrača

Sa druge strane, mnogi bivši i aktuelni igrači su podržali Hazarda, koji je pokušavao doći do lopte čim prije jer su njegovom timu trebala dva gola kako bi izborili eventualne produžetke u revanšu. Meč sa Swanseajem je okončan 0:0, a Velšani idu dalje zbog ukupnog rezultata 2:0 iz dva meča.

„Ne kažem da je ovo ispravna stvar za uraditi, ali kada je frka, samo želite doći do lopte“, napisao je Evertonov igrač sredine terena Steven Pienaar na Twitteru.

Ovo je još jedna saga bez koje je tim sa Stamford Bridgea mogao, no čini se da je ovaj klub postao veliki mamac za kontraverze.

„Ne znam šta očekujete od mene. Da li mislite da nismo razočarani situacijom, da ne žalimo zbog onoga što se desilo? Da li želite da se stvari promjene? To ne možemo uraditi“, izjavio je menadžer Chelseaja Rafael Benitez.

Engleski klub je bio u centru rasističkog incidenta koji je potresao engleski nogomet prošle godine kada je Terry bio suspendiran na četiri mjeseca zbog vrijeđanja protivničkog igrača na rasnoj osnovi tokom ligaške utakmice.

Nema instrukcija

U novembru, „Plavci“ su se žalili da je jedan od njihovih tamnoputih igrača, Mikel, bio vrijeđan na istoj osnovi, a da ga je vrijeđao sudija, ali to je odbacio FA. Mark Clattenburg, arbitar o kojem se govorilo odsustvovao je s terena četiri uzastopna vikenda i dobio neželjenu medijsku pažnju.

Ako ništa, Chelsea je u posljednjem incidentu brzo reagirao, stavio zvanično izvinjenje Hazarda na internetsku stranicu. Mediji navode kako je dječak koga je udario Belgijanac pozvan u svlačionicu nakon incidenta gdje je dobio izvinjenje i od strane Terryja i Franka Lamparda, dvojice najiskusnijih igrača.

„Izvinuli su se jedan drugom. Sakupljač lopti je znao da dobija na vremenu. Ispričali su se i obojica znaju da su pogriješili“, dodao je Benitez.

S druge strane, menadžer Swansea Michael Laudrup je inzistirao na činjenici da sakupljači lopti nisu dobili instrukcije iz velškog kluba. Danac čak tvrdi da dječak nije pokušavao dobiti na vremenu.

„Bio je gurnut i pao je na loptu“, rekao je Laudrup.

„Mogu razumjeti da je čovjek frustriran i iznerviran kada gubi, ali postoje stvari koje se nikada ne rade. Vjerujem da je Hazard velik igrač i da će, kada vidi snimku na televiziji, požaliti.“

Izvor: Agencije