Chelsea i Real u polufinalu Lige prvaka

Chelsea je protiv Benfice poveo golom Lamparda iz penala (EPA)

Nogometaši engleskog Chelseaja i španskog Real Madrida plasirali su se u srijedu navečer u polufinale Lige evropskih prvaka, gdje su se pridružili branitelju naslova Barceloni i Bayernu iz Minhena.

„Plavci“ iz Londona su na svom terenu savladali Benficu sa 2:1, dok je madridska ekipa sa 5:2 ispratila kiparski APOEL.

Za mjesto u finalu, koje će biti odigrano na stadionu Bavaraca u Minhenu, borit će se Real Madrid – Bayern, odnosno Barcelona – Chelsea.

Engleski tim je na svom Stamford Bridgeu u srijedu branio prednost od 1:0 sa gostovanja kod Benfice, a u 21. minuti je uduplao svoju ukupnu prednost. Benficin Maxi Pereira je skrivio jedanaesterac, a izvođač najstrožije kazne za Chelsea bio je Frank Lampard.

Iako je golman gostiju Artur „pročitao“ u koju stranu će šutirati Lampard, Englezov šut je bio prejak za braniti i lopta je završila u mreži Portugalaca.

Benfica je od 40. minute igrala sa igračem manje, kada je drugi žuti, odnosno crveni karton, dobio Pereira. No, gosti se nisu predavali i u 85. minuti su poravnali na 1:1. Javi Garcia je bio najviši u skoku nakon kornera i glavom poslao loptu iza golmana engleskog tima Petra Cecha.

Igrači Benfice su potom krenuli na sve ili ništa, a njihovu neopreznost iskoristio je Raul Meireles, kada je nakon slobodnog udarca portugalskog tima, loptu uzeo na pola terena, došao na 20-ak metara od gola Benfice i žestokim udarcem savladao golmana gostiju, te okončao nedoumice oko pitanja koji će tim u nastavak takmičenja.

Golijada u Madridu

„Kraljevi“ iz Madrida su prošle sedmice u Nikoziji slavili sa 3:0 i meč u srijedu navečer protiv APOEL-a bio je skoro revijalnog karaktera.

Portugalski reprezentativac Cristiano Ronaldo iskoristio je odličnu asistenciju Gonzala Higuaina i u 26. minuti doveo Real u vodstvo od 1:0. Na 2:0 povisio je Brazilac Kaka odličnim šutem sa otprilike 25 metara.

Ipak, gosti sa Kipra se nisu predavali i u 67. minuti uspjeli su smanjiti na 2:1 i to lijepim pogotkom. Ailton je proslijedio loptu do Gustava Manduce, koji je savladao golmana domaćih Ikera Casillasa.

U 75. minuti rezultat je glasio 3:1, a strijelac za Madriđane ponovo je bio Ronaldo, koji je odlično izveo slobodan udarac. Na 4:1 povisio je Jose Callejon u 80. minuti, da bi njegov saigrač Hamit Altintop u šesnaestercu domaćih oborio Alda Adorna. Siguran sa bijele tačke bio je Esteban Solari.

Reviju golova na Santiago Bernabeu okončao je domaći Di Maria u 84. minuti, kada mu je petom loptu proslijedio Kaka, a on lobovao golmana Kiprana Urka Pradu za konačnih 5:2.

Prve utakmice polufinala igraju se 17. i 18. aprila u Minhenu i Londonu, a revanši su 24. i 25. aprila u Barceloni i Madridu.

Finalni dvoboj ovogodišnje Lige prvaka igra se 19. maja u Minhenu.

Izvor: Al Jazeera