Oglasi

Che Guevarini dnevnici na internetu

Kopija dnevnika koji je heroj kubanske revolucije vodio pred smrt od sada će biti dostupna i u digitalnom obliku.
Dnevnik obuhvata period od januara do oktobra 1967. godineReuters

Kopija dnevnika u rukopisu koji je heroj kubanske revolucije, Argentinac Ernesto Che Guevara, vodio pred smrt u planinama Bolivije od sada će biti dostupna i na internetu.

"Cilj svakog historijskog dokumenta je da bude svima dostupan. A zahvaljujući internetu, svako može saznati šta se dogodilo prije 45 godina", kazao je bolivijski istraživač Carlos Soria Galvarro, na čijoj je internetskoj stranici dnevnik postavljen.

Pisan plavim mastilom, dnevnik obuhvata period od januara do oktobra 1967. godine, kada je Che Guevara pokušavao u Boliviji pokrenuti seljačku revoluciju.

Slavni revolucionar ubijen je 8. oktobra 1967. godine u zasjedi bolivijskih trupa.

Njegov dnevnik poslan je na Kubu, gdje je naredne godine izdat.

Objavljeni tekst, međutim, sadržavao je izmjene u odnosu na originalni rukopis, najčešće da bi se "očistio" od Guevarinog sirovog načina izražavanja.

Soria Galvarro je napisao pet knjiga o Che Guevari i vremenu koji je proveo u Boliviji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.