Oglasi

Chavezov čovjek ostaje na čelu Skupštine

Izborom bivšeg vojnika Diosdada Cabella, Nacionalna skupština Venecuele, kojom dominiraju 'chavisti', učvrstila je njegov položaj treće najmoćnije osobe u vlasti.
Ako Chavez odstupi sa položaja ili umre, Cabello bi preuzeo upravljanje zemljom kao predsjednik SkupštineAFP/Getty

Venecuelanski parlamentarci u subotu su ponovo izabrali Diosdada Cabella, čvrstog saveznika predsjednika Huga Chaveza, za čelnika Nacionalne skupštine, čime bi on postao vršitelj dužnosti predsjednika ukoliko se Chavez ne oporavi od operacije karcinoma.

Vladajuća Ujedinjena socijalistička partija Venecuele iskoristila je većinu i glasovima 165 poslanika izabrala pristalice Chaveza na sve rukovodeće pozicije u Skupštini, ignorirajući pozive opozicije da ih uvrsti u skupštinske rukovodeće organe, javlja AFP.

Francuska agencija navodi da je Cabello izabran u trenutku kada je skoro potpuno sigurno da će bolest Chaveza spriječiti da prisustvuje 10. januara svečanom preuzimanju novog šestogodišnjeg mandata na funkciji šefa države.

AP u izvještaju iz Karakasa navodi da bi, pod određenim okolnostima, reizabrani Cabello mogao privremeno vršiti dužnost predsjednika Republike.

Hiljade Chavezovih pristalica okupilo se ispred zgrade Parlamenta satima prije glasanja, a mnogi su uzvikivali: "Svi smo mi Chavez! Naš Comandante će ozdraviti! Vratit će se!"

Izborom bivšeg vojnika Cabella, Skupština, kojom dominiraju "chavisti", učvrstila je njegov položaj treće najmoćnije osobe u vlasti, iza Chaveza i potpredsjednika Nicolasa Madura.

U očekivanju 10. januara

"Kao domoljub... zaklinjem se da ću biti potpuno lojalan u svemu što činim, da ću braniti odmovinu, njene institucije i ovu predivnu revoluciju koju vodi naš Comandante Hugo Chavez", rekao je Cabella na polaganju zakletve.

On je ranije upozorio opozicione političare da ne pokušavaju iskoristiti Nacionalnu skupštinu kako bi proveli zavjeru protiv naroda i rekao da će biti "uništeni" ako to pokušaju.

Ako Chavez odstupi sa položaja ili umre, Cabello bi preuzeo upravljanje zemljom kao predsjednik Skupštine, a novi bi izbori bili organizirani u roku od 30 dana.

Chavezov potpredsjednik Maduro bio bi kandidat vladajuće Ujedinjene socijalističke partije.

Maduro je u petak rekao da bi se polaganje zakletve Chaveza na novi šestogodišnji mandat, koje je zakazano za 10. januar moglo odgoditi ako se Chavez do tada ne oporavi od operacije raka.

Chavez zakletvu može položiti kasnije pred Ustavnim sudom, kazao je Maduro u intervjuu državnoj televiziji.

Iako je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno, nema razloga da se proglasi njegova trajna spriječenost za obavljanje dužnosti, dosao je on.

Komplicirano zdravstveno stanje

Chavez (58) nije viđen u javnosti više od tri sedmice, poslije četvrte operacije raka na Kubi. Zvaničnici su ranije saopćili da je njegovo stanje komplicirano usljed teške upale pluća koja se razvila poslije operacije.

Prema venecuelanskom Ustavu, trajna nesposobnost za obavljanje dužnosti izazvala bi predsjedničke izbore u roku od 30 dana.

"Chavez, koji je izabrani predsjednik države, ostaje na dužnosti i novi mandat počinje 10. januara. Formalnost polaganja zakletve može se odraditi naknadno pred Ustavnim sudom", kazao je Maduro.

Njegova izjava do sada je najjasniji znak da venecuelanska administracija namjerava odgoditi ceremoniju zakletve i tako izbjeći proglašavanje Chaveza trajno nesposobnim i raspisivanje novih izbora.

Čelnik glavne opozicione koalicije u Venezueli Ramon Guillermo Aveledo je ranije u petak zahtijevao poštivanje Ustava u slučaju da Chavez 10. januara ne bude u mogućnosti položiti zakletvu, a to po njemu znači nove izbore.

Izvor: Agencije