Chapecoense kažnjen jer nije igrao prvenstvenu utakmicu

Chapecoense je izgubio trenera i 19 igrača nakon pada aviona na putu ka kolumbijskom Medellinu (AP)

Brazilski nogometni klub Chapecoense kažnjen je s 30.000 eura i pomakom dva mjesta naniže na tabeli, jer, uprkos tome što je ostao bez skoro kompletnog tima u avionskoj nesreći, nije odigrao posljednju utakmicu sezone protiv Atletico Mineira, prenose agencije.

Kako javljaju lokalni mediji, odluku su donijeli čelnici Brazilskog nogometnog saveza, shodno Članu 203, pa je Chapecoense završio na 11. poziciji brazilskog prvenstva.

Sankcioniran je i Atletico Mineiro, koji je također odbio igrati utakmicu posljednjeg kola, zbog čega je završio kao četvrtoplasirani.

Posljednja utakmica brazilskog prvenstva bila je na rasporedu 1. decembra, ali su se klubovi dogovorili da neće igrati zbog tragedije koja je zadesila Chapecoense.

Preživjeli odbrambeni igrači i golman

Utakmica je za oba tima registrirana službenim rezultatom 3:0, no Vrhovni sud pravde odlučio je kazniti i Chapecoense i Atletico Mineiro.

Chapecoense je izgubio trenera i 19 igrača nakon pada aviona na putu ka kolumbijskom Medellinu na prvu utakmicu finala Južnoameričkog kupa (južnoamerički pandan Evropskoj ligi) protiv domaćeg Atletico Nacionala, a samo su trojica preživjela.

U padu aviona poginula je 71 osoba.

Među šest preživjelih bili su odbrambeni igrači Alan Luciano Ruschel i Helio Hermito Zampier Neto te rezervni golman Jackson Ragnar Follmann.

Izvor: Agencije