Oglasi

CG: Veliki problemi pred novom vladom

Javni dug porastao je na preko 50 posto BDP-a, strane investicije su minimalne, standard građana opada.

Vlada u Crnoj Gori još uvijek se formira. Za novog mandatara predložen je višestruki premijer Milo Đukanović, a o sastavu mogućeg kabineta još se nagađa.

Analitičari ocjenjuju da novu vladu, ko god je činio, čekaju brojni problemi, među prvima pitanje Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), rastući javni dug zemlje, ali i kompletna socio-ekonomska situacija u državi.

Višedecenijski državni problem je sudbina KAP-a, koji je prodat ruskom oligarhu Olegu Deripaski.

KAP ima oko 1.200 radnika i milionske dugove, koje građani već otplaćuju, a koji prijete da ugroze i budžet za narednu godinu, izvještava iz Podorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

"Personalno mislim na gospodina Đukanovića, koji je učestvovao u prodaji KAP-a, da je on jedini političar koji može da donese odluku o KAP-u. Definitivno se ovdje ne radi samo o ekonomskoj računici, nego ovdje ima i politike. Onako kako su ga prodali 2005, sada imaju šansu da 2012. godine isprave te greške", kazao je Rade Krivokapić iz sindikata KAP-a.

KAP je samo jedan od ekonomskih problema države. Javni dug porastao je na preko 50 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), dok su strane investicije minimalne.

Dokazati se djelom

Standard građana opada - vrijednost potrošačke korpe duplo je veća od prosječne plate. Novu vladu čekaju rezovi u javnoj upravi, zaradama i socijalnim davanjima. Te mjere, međutim, ne rješavaju sve probleme.

"I dalje ostaje otvoreno pitanje sive ekonomije, kontrole sive ekonomije, odnosno njenog smanjenja, i načina na koji se vrši finansiranje, odnosno fokusiranje samo na privatne investitore iz inostranstva", izjavila je ekonomski analitičar Mila Kasalica.

Analitičari smatraju da je Crna Gora podijeljeno društvo i da nova vlada, ako se želi izboriti s korupcijom i organiziranim kriminalom, mora to dokazati na djelu.

"Đukanović će morati da vrati vjeru u odlučnost vlade da je spremna i sposobna da sprovede teške i bolne reforme, koje su Crnoj Gori neophodne ukoliko želi - a želi većina građana - ulazak u Evropsku uniju (EU)", kazao je politički analitičar Draško Đuranović.

Dio nevladinog sektora, međutim, od novog premijera i vlade ne očekuje previše.

Različita očekivanja

"Ja vjerujem da će se usporiti proces demokratizacije, samim tim evropeizacije, da se neće dovoljno koristiti resursi, a to je za Crnu Goru ključno, kao društvo koje ima ograničene kapacitete", tvrdi Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje.

Različita su i očekivanja građana od nove vlade.

"Trebalo bi možda da pokušaju da naprave neka nova radna mjesta, da pomognu socijalnim slučajevima", smatra Vukša iz Berana.

"Za 23 godine zadnje sve smo se nadali i očekivali nešto novo, mi živimo u toj nadi, mi se javljamo i dalje. Mislim da će ponovnim izborom Đukanovića da krene nešto nabolje", nada se Goran iz Podgorice.

"Šta očekujem od nove vlade? Ništa", kategoričan je njegov sugrađanin Dalibor.

"Milo Đukanović predložen je za mandatara po šesti put, a sastav nove crnogorske vlade mogao bi biti poznat već početkom naredne sedmice", izvještava Marinović.

Izvor: Al Jazeera