Oglasi

CG u petak raspisuje predsjedničke izbore

Vladajuća DPS poručila kako neće dozvoliti da ih u vezi s predsjedničkim kandidatom bilo ko ucjenjuje.
Krivokapić tvrdi da bi aktuelni predsjednik Vujanović bio neustavni kandidat i da njegovu kandidaturu SDP neće podržatiwww.skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić najavio je da će predsjedničke izbore raspisati u petak, a zasad je kandidaturu zvanično najavio jedino lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) ranije je saopćila da će svog kandidata objelodaniti najkasnije do 25. januara.

Najavljeno je i to da njihov prijedlog neće biti neustavan, kao i da neće dozvoliti da ih u vezi s predsjedničkim kandidatom bilo ko ucjenjuje.

"Nadam se da će DPS odrediti svog kandidata i obaviti razgovor i sa koalicionim partnerima. Nisam imao nijedan kontakt sa novinarima da me nisu pitali hoću li biti kandidat za predsjednika, što doživljavam i kao kompliment onome što sam radio i kao prognozu medija da sam ja, ako budem kandidat, siguran pobjednik. I ja to mislim”, rekao je aktuelni predsjednik Filip Vujanović, prenosi agencija Tanjug.

Sporna kandidatura

Krivokapić, međutim, tvrdi da bi Vujanović bio neustavni kandidat i da njegovu kandidaturu Socijaldemokratska partija (SDP) neće podržati.

Slično je rekao i Lekić, koji smatra da Vujanović nema ustavno pravo još jednom se kandidirati s obzirom na to da je već proveo dva mandata na toj funkciji.

Opozicija se još nije izjasnila da li će imati svog kandidata ili će na predsjedničkim izborima podržati Lekića.

Bošnjačka stranka kaže da vlast koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Liberalna partija i manjinske partije, treba da razgovaraju o zajedničkom predsjedničkom kandidatu.

Predsjednik Skupštine će razgovore sa parlamentarnim partijama o predstojećim predsjedničkim izborima obaviti u četvrtak i petak.

Vodit će se računa i o tome da se izbori za predsjednika ne poklope sa katoličkim i pravoslavnim Uskrsom, tako da je gotovo izvjesno da će biti održani u prvoj nedjelji aprila, navode podgorički mediji.

Izborna kampanja može trajati najmanje 60 dana, a najviše tri mjeseca, podsjeća srbijanska agencija.

Novi predsjednik Crne Gore bit će inauguriran na Cetinju 20. maja.

Izvor: Agencije