CG: Predizborna šutnja nakon oštre kampanje

Ključna politička borba vodi se za Podgoricu (Al Jazeera)

U Crnoj Gori u ponoć počela je predizborna šutnja koja će trajati do kraja izbornog dana, 25. maja, tokom kojeg će se održati lokalni izbori u 12 gradova.

Izbori će u nedjelju biti održani u Baru, Podgorici, Kolašinu, Danilovgradu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Pljevljima, Bijelom Polju, Rožajama, Plavu i Gusinju kao i u dvije gradske općine – Tuzima i Golubovcima.

Ključna politička borba se vodi za Podgoricu, a glavni konkurenti su koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista, Demokratski front, Socijalistička narodna partija i koalicija Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore.

Dosadašnja kampanja bila je veoma oštra jer, prema mišljenjima mnogih, od rezultata predstojećih izbora zavisi i buduća politička mapa Crne Gore.

Gotovo svi politički konkurenti tokom kampanje su ocijenili da su ovi lokalni izbori presudni za dalje političke odnose i političku budućnost Crne Gore. Čula se, prenosi Radio Slobodna Evropa, i teza da su ovi lokalni izbori, poslije referenduma o nezavisnosti, najvažnija politička utrka.

Nastavak ili prekretnica

Zbog toga su se u ovoj kampanji mogle čuti oštre međusobne optužbe konkurenata, među kojima su one o sprezi sa organiziranim kriminalom i korupcijom, izdaji države…

Lider Demokratske partije socijalista Milo Ðukanović je na završnom skupu u Podgorici poručio da glavni grad odlučuje o tome hoće li slijediti viziju evropskog razvoja, dok je DPS-ov kandidat za gradonačelnika Slavoljub Stijepović uvjeren da će ostvariti pobjedu nad onima „koji dijele Podgoricu i Crnu Goru“.

Demokratski front najavljuje da će ovi izbori biti prekretnica u kojoj će biti zaustavljena dvoipodecenijska vladavina jedne partije, a kandidat za gradonačelnika Miodrag Lekić najavljuje da će biti pokrenuta odgovornost najviših državnih funkcionera.

I predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić na završnom skupu svoje partije uputio je oštru poruku DPS-u, svom koalicionom partneru na državnom nivou, da će se na izborima okončati dominacija te partije i dosadašnja „nedodirljivost“.

Izvor: Agencije