CG: Otkaz vojnicima ako odbiju učešće u misijama NATO-a

Crna Gora je članica NATO saveza (EPA)

Prema izmjenama zakona koje je u ponedjeljak usvojila Skupština, predviđeno je da službenom licu u Vojsci Crne Gore prestaje služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Zakonskim izmjenama propisuje se postojanje rezervnog sastava, koji čine oficiri, podoficiri i vojnici, prenijela je Radio-televizija Crne Gore.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mjesta na koje je postavljeno, odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu, u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mjesta.

Izmjenama zakona propisuje se da profesionalno vojno lice po ugovoru kojem prestane služba u Vojsci bez njegove krivice ima pravo na otpremninu u visini od petnaestostrukog iznosa bruto zarade.

Uvode se počasni činovi

Predviđeno je i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme obuke, vojne vježbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako je obučeno za to.

Izmjenama se prvi put uvode počasni činovi, koji se mogu dodjeljivati građanima Crne Gore koji su bili oficiri u Vojsci Crne Gore ili vojski ranijih država, zbog zasluga za razvoj odbrane.

Novim zakonom, u cilju poboljšanja operativnosti, preraspodijeljene su nadležnosti ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske, kao i novi djelokrug poslova Generalštaba.

Osim Dana Vojske, koji se obilježava 7. oktobra, predviđeno je da svoj dan imaju Mornarica, Vazduhoplovstvo i Kopnena vojska.

Izvor: Agencije