CG: Osuda destabilizacije Islamske zajednice

I zvanična Podgorica podržava djelovanje Islamske zajednice Crne Gore i reisa Rifata Fejzića (EPA)

Predsjednici odbora Islamske zajednice (IZ) i glavni imami iz 14 crnogorskih gradova potpisali su saopćenje u kome najoštrije osuđuju svaki pokušaj destabiliziranja IZ-a u Crnoj Gori, kroz osnivanje paralelnih vjerskih ustanova.

Nakon što je Sandžačko muftijstvo, na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem otvorilo školu učenja Kur'ana, u crnogorskom gradu Rožajama, reagirala je Islamska zajednica u Crnoj Gori, zamjerajući državi Crnoj Gori zašto tolerira miješanje IZ-a druge države na teritoriju Crne Gore.

U saopćenju koje su potpisali predsjednici odbora i glavni imami iz 14 crnogorskih gradova osuđuju se i napadi na reisa Rifata ef. Fejzića “i ostale vjerske službenike i aktiviste Islamske zajednice kroz gnusne optužbe, vulgarne uvrede i slične ispade intenzivirane posebno u zadnjem periodu”.

Krovna institucija

Potpisnici su naglasili da je Islamska zajednica krovna institucija koja predstavlja i zastupa sve muslimane koji žive u Crnoj Gori, te se iz njenog imena jasno zaključuje prostor njene jurisdikcije.

Poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je za agenciju Anadolija saopćio da je Islamska zajednica Crne Gore jedinstvena.

“Islamska zajednica Crne Gore je jedinstvena i nedjeljiva. To je ono što je sigurno“, kazao je reis Fejzić.

U pismu glavnih imama svih odbora Islamske zajednice Crne Gore navodi se da je Islamska zajednica krovna institucija koja predstavlja i zastupa sve muslimane koji žive u Crnoj Gori, te se iz njenog imena jasno zaključuje prostor njene jurisdikcije.

Upozorenje Vujanovića

Potpisivanje saopćenja uslijedilo je dva dana nakon što je crnogorski predsjednik Filip Vujanović upozorio muftiju Zukorlića da treba znati što su granice njegove nadležnosti i da ne treba prelaziti na prostor Crne Gore, te da ne može na crnogorskim prostorima djelovati mimo organizacije Islamske zajednice u Crnoj Gori.

“Zukorlić ne može djelovati mimo organizacije Islamske zajednice u Crnoj Gori ni na koji način pa ni formiranjem bilo čega što će biti u funkciji prenošenja stanja ili poruka koje su negativne za Bošnjake u Crnoj Gori”, kazao je predsjednik Vujanović.

Vujanović je pohvalio djelovanje Islamske zajednice Crne Gore i reisa Rifata Fejzića.

“On je zaista u svim svojim aktivnostima pokazao privrženost Crnoj Gori i spremnost da u okviru Islamske zajednice afirmiše vrijednosti Crne Gore u islamu kao i dobru saradnju s ostalim vjerama i vrlo podržavam sve što on radi”, naveo je Vujanović.

On je dodao da je uvjeren da će Islamska zajednica Crne Gore sačuvati svoju prepoznatljivost i snagu promoviranja pravog islama, navodeći da je to i interes Crne Gore.

Izvor: Agencije