CG: Manjinske partije žele veći utjecaj

Predstavnici manjinskih partija i koalicije Evropska Crna Gora trebali bi u ponedjeljak definirati nacrt sporazuma o formiranju vlasti, uoči konstitutivne sjednice Parlamenta, zakazane za utorak, javlja iz Podgorice novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

Ustupci koje će manjinske partije tražiti za podršku vlasti još nisu poznati. Analitičari ocjenjuju da njihovi zahtjevi u odnosu na izborne rezultate i njihove kapacitete ne mogu biti veliki.

Šta je sve predmet političke trgovine manjinskih i vladajućih partija dan uoči formiranja Skupštine, još se ne zna.

Bošnjaci, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Albanska Forca imaju pet mandata. Iako su i do sada činili vlast, njihovi apetiti za učešće u novoj vladi ovaj put su čini se veći.

“Bošnjačka stranka će u ove pregovore ući s mnogo širim pregovaračkim kapacitetom i s legitimitetom autentičnog zastupnika naroda, jer i narod i naši birači očekuju od nas da sistemski popravljamo stvari kada su Bošnjaci i Muslimani u pitanju, posebno kada je riječ o zastupljenosti u izvršnoj vlasti”, kazao je Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke.

Potvrda fotelja

Spekulacije da upravo Mustafića čeka mjesto potpredsjednika Parlamenta, a manjinske stranke fotelje u Ministarstvu manjina još čekaju potvrdu.

Analitičari, međutim, ne očekuju iznenađenja. Cilj manjinskih partija je, kažu oni, da imaju što veći utjecaj.

Politički analitičar Zlatko Vujović je iznio svoje mišljenje: “Zahtjevi neće biti fokusirani na to da dobiju ključne pozicije, već one koje nisu značajne, ali značajnije da se obezbijede po dubini, jer na taj način omogućiti manjinskim partijama koje nemaju podršku što bolju vezu sa biračkom bazom i obećanja koja su dali u predizbornoj kampanji”.

Vujović ipak ne isključuje mogućnost da manjine dobiju i važnija ministarstva.

“Meni bi bilo logično da oni traže, recimo, ministra regionalnog razvoja, i to bi imalo smisla”, dodao je Vujović.

Ono što ograničava manjinske zastupnike da dobiju više, zaključuje Vujović, jesu ograničeni kapaciteti – kadrovski i programski.

Konstitutivna sjednica novog saziva Parlamenta bit će održana u utorak.

Na dnevnom redu je izvještaj Državne izborne komisije (DIK) o rezultatima izbora i imenovanje predsjednika Parlamenta. Na toj poziciji, shodno dogovorima u vladajućoj koaliciji, trebao bi ostati lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Izvor: Al Jazeera