CG: Majkama sa troje djece doživotna naknada

Majke troje i više djece u Crnoj Gori sa 15 ili 25 godina radnog staža, kao i one na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, od ove godine primat će doživotnu mjesečnu naknadu od države. Izmjene zakona su sredinom prošle godine u Parlamentu izglasale opozicija i manja članica vladajuće koalicije.

Prvim danom 2016. stupile su na snagu izmjene zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koje predviđaju takvu naknadu i za roditelje i njegovatelje osoba sa posebnim potrebama.

Dok oni tvrde da će se ovim pomoći majkama i podstaći natalitet, Vlada smatra da je zakon promašio cilj i dodatno ugrozio državne finansije, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Gorica je majka troje djece, nezaposlena godinama. Popunjava formular koji će joj, nada se, donijeti doživotnu novčanu naknadu od države.

„Imam preko 15 godina biroa, a staža nemam puno, i to minimalno mi znači. Troje djece, treba izdržati sve“, kaže Gorica Drašković.

Različite reakcije

Izmjenama zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti žene sa troje djece i 25 godina staža, kao i majke sa četvoro djece i 15 godina staža, sljeduje naknada od 330 eura.

Sa troje ili više djece i najmanje 15 godina na birou – 193 eura. Međutim, moraju se odreći plata i penzija, a naknada ne može biti osnova za kredit.

Četiri hiljade žena prijavilo se do sada centrima za socijalni rad, što je stvorilo gužve, a još sedam hiljada sprema dokumentaciju. Prve isplate bit će krajem februara. Red za papire čeka i Lela, majka četvoro djece. Prema ovim uslovima, kaže, nije teško odustati od posla.

„Ima dosta žena koje rade kod privatnika za 200 eura a kući imaju djecu. Zašto ne bi odustale zbog tih par eura“, pita Lela Pavičević.

Odredbu o naknadama crnogorski parlament usvojio je u augustu glasovima opozicije i manjeg koalicionog partnera vlasti – socijaldemokrata. Vlada je bila protiv.

Ministrica rada kaže da se njime ne podstiče natalitet, već krši Ustav i vrši diskriminacija na uštrb budžeta države.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera