CG: Lekić na čelu Demokratskog fronta

Kao predsjednički kandidat opozicije Lekić je pominjan 2003. i 2008. godine (www.luiss.it)

Bivši šef crnogorske diplomatije i ambasador nekadašnje SR Jugoslavije (SRJ) u Rimu Miodrag Lekić zvanično je u utorak obznanio da je prihvatio da stane na čelo Demokratskog fronta (DF), koji će na narednim parlamentarnim izborima, ukoliko budu organizirani u fer i demokratskim izborima, biti alternativa vladajućem režimu.

U sporazumu koji su potpisali Lekić, poslanici Nove i Pokreta za promjene (PzP), navedeno je da je Lekić, odlukama predsjedništava dviju partija, izabran za predsjednika DF-a, pišu crnogorski mediji.

Lekić je na konferenciji za novinare u skupštinskom holu u Podgorici kazao da je ideja vodilja bila da se okupe što je moguće šire snage te da je front bude otvoren prema svim subjektima i anacionalnim sredinama.

“U narednim danima nadam se brojnijem sastavu, jer imamo takvih najava”, rekao je Lekić.

Ugledni diplomat i profesor rimskog Univerziteta će, kako je najavljeno, biti nosilac izborne liste DF-a i predsjednički kandidat tog opozicionog saveza.

Otvoreni i za ostale

DF će, prema riječima Lekića, pored Nove i PzP-a, biti otvoren i za ostale političke subjekte u Crnoj Gori.

“DF će biti otvoren i prema svim drugim političkim subjektima u Crnoj Gori. Želimo da doprinesemo političkom, ekonomskom i svakom drugom napretku Crne Gore”, kazao je Lekić.

On je istakao da je na Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) da sama odluči da li će se pridružiti DF-u.

Najjača crnogorska opoziciona stranka SNP još uvijek se nije eksplicitno izjasnila o pristupanju DF-u.

Promjena Crne Gore

Lider Nove Andrija Mandić, govoreći o Lekiću, istakao je da je riječ o čovjeku “oko kojeg će se sabrati sve stranke i pojedinci koji žele da mijenjaju Crnu Goru”.

“Jedan od ciljeva fronta će biti međunacionalno pomirenje i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je on.

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević rekao je da formiranje DF-a ne znači formiranje političke partije ili borbu za fotelje i vlast.

“Želimo iz korijena da mijenjamo društvo. Nećemo oklijevati da ubjeđujemo građane da promijene negativan tok istorije. Zajednički ideal za novu Crnu Goru je vrijedan svake žrtve”, kazao je on, poručivši da nije patriotizam staviti desnu ruku na srce, a lijevu u džep građana.

Kao predsjednički kandidat opozicije Lekić je pominjan 2003. i 2008. godine, ali je od kandidature odustao nakon što iza inicijative nisu stale sve utjecajne partije.

Skraćenje mandata

Skupština Crne Gore raspravljat će u četvrtak o inicijativi vladajuće koalicije za skraćenje mandata aktuelnom sazivu Parlamenta, što je preduslov za raspisivanje vanrednih izbora, koji će najverovatnije biti održani sredinom oktobra.

Kao glavni termini za parlamentarne izbore u crnogorskoj javnosti figuriraju 14. i 21. oktobar.

Konačnu riječ o tome kada će biti održani parlamentarni izbori dat će šef države Filip Vujanović, pošto je njegova ustavna nadležnost da odredi termin glasanja.

Izvor: Agencije