CG: Istraga o milionskoj korupciji u Telekomu

Specijalno tužilaštvo u Podgorici otvorilo je istragu protiv bivšeg direktora Crnogorskog Telekoma Olega Obradovića i nekadašnjeg člana Uprave te državne kompanije Miodraga Ivanovića zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito pribavili korist od 2,3 miliona eura tokom privatizacije.

Prije deset godina crnogorsku telekomunikacijsku kompaniju kupio je Magyar Telekom, a istraga o tom poslu pokrenuta je tek 2011. godine kada su američke vlasti saopštile da imaju dokaze da je privatizaciju pratila korupcija.

Crnogorska država svoj udio prodala je Magyar Telekomu za 114 miliona eura. No, prije četiri godine pokrenuta je afera kada je, u 95 miliona eura vrijednom poravnanju sa Deutsche i Magyar Telekomom, američka komisija za vrijednosne papire otkrila da je u privatizaciji bilo korupcije i da su najmanje dva funkcionera i sestra jednog od najviših crnogorskih zvaničnika uzeli više od sedam miliona eura mita, kroz ugovore o konsultantskim uslugama.

Spekulacije da je, uz dva bivša direktora Telekoma, riječ o aktuelnom crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću i njegovoj sestri, advokatici Ani Kolarević oboje su demantovali.

Negirali krivicu

Američke vlasti istraživale su ovaj slučaj jer se dionicama Magyar Telekoma trgovalo i u Americi, pa podliježu njihovim zakonima o korupciji.

Istraga je obustavljena početkom 2014.

Crnogorsko tužilaštvo do sada nije pokretalo nikakve postupke jer su tvrdili da za to nemaju dokaza.

Više godina trebalo je Tužilaštvu da iz SAD-a preuzme dokumenta koja su stigla tek u aprilu ove godine, dok je Mađarska, prema navodima tužilaca, odbila predati dokumentaciju u svom posjedu.

Aferom Telekom bavio se i Crnogorski parlament, no bez rezultata.

Tužioci su saslušali Obradovića i Ivanovića, koji su krivicu negirali.

Izvor: Al Jazeera