CG: DF prekida bojkot, u Skupštinu se vraća i UCG

Kako će se Andrija Mandić „ponašati“ na novoizabranoj funkciji tek treba da se vidi, ali mali je broj onih koji vjeruju da je on promijenio svoj politički kurs i odustao od „velikosrpskih“ ideja
Lider DF-a Andrija Mandić poručio je da je ostatak opozicije kriv za njen raskol (Al Jazeera)

Klub zastupnika Demokratskog fronta odlučio je prekinuti bojkot sjednica Skupštine Crne Gore, pa će se tako, nakon dugo vremena, ponovo vratiti u zastupničke klupe.

Odluku DF-a podržala su i dva zastupnika Ujedinjene Crne Gore i jedan neovisni zastupnik, što znči da će više od polovice oporbenih zastupnika biti prisutno na sjednicama Skupštine.

Lider DF-a Andrija Mandić poručio je da je ostatak oporbe kriv za raskol unutar oporbe te da će DF svoj vid političke borbe prenijeti u Skupštinu.

“Demokrate, Socijalistička narodna partija, Građanski pokret URA i Socijaldemokratska partija nijesu odgovorile uopšte na naš zahtjev da stavimo bijeli papir na sto i dogovorimo konsenzus opozicije. Samo su nam UCG i poslanik Aleksandar Damjanović odgovorili. Mi smo, nakon takvog ignorisanja opozicije, odlučili da otvorimo još jedan front, ovaj u Skupštini. Predlagali smo proteste u kombinaciji sa bojkotom, jer bojkot sam po sebi nije dovoljan, to nekome nije odgovaralo. Mi smo odlučili da borbu prenesemo u parlament”, kazao je Mandić, kako prenosi Anadolija.

Rekao je da će sada imati u “direktnom, necenzurisanom prenosu” građanima prenijeti svoje poruke.

Pauza od godinu dana

“Mi ćemo biti već na prvom narednom zasjedanju Skupštine u punom kapacitetu. Neće im uspjeti plan za izolaciju DF-a. Ali, kad god kolege iz opozicije odluče da idu na proteste, mi smo tu, imamo snagu, imamo ideje, a imamo i podršku građana”, poručio je Mandić.

Osim zastupnika DF-a, u Skupštinu se, nakon više od godinu dana, vraćaju zastupnici Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i Goran Radonjić, kao i neovisni zastupnik Aleksandar Damjanović.

Bojkot parlamenta nastavljaju zastupnici Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Demosa, SNP-a i SDP-a.

Bojkot parlamenta crnogorske oporbe traje od 7. studenog 2016. godine, kada je i konstituiran skupštinski saziv.

Oporba se na bojkot parlamenta odlučila jer smatraju da parlamentarni izbori održani 16. listopada 2016. godine nisu bili održani u fer i demokratskoj atmosferi.

Izvor: Agencije