CG: Banke tužene zbog kredita u francima

I crnogorski građani suočeni su s problemima koje je izazvao švicarski franak. Gotovo 300 njih tužilo je banke za prevaru, a od države traže da reagira.

No, u ministarstvu finansija i centralnoj banci tvrde da za to ne postoje zakonske mogućnosti, javlja Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

Dragan Senić uzeo je 2008. godine kredit od 120.000 eura kod Hypo Alpe Adria banke i vezao svoju sudbinu za kurs švicarskog franka.

Nakon vrtoglavog rasta te valute, Senić danas duguje 170.000 eura glavnice, bez kamata. Do sada je otplatio blizu 80.000.

“Vi vraćate kredit sedam godina i dužni ste danas skoro duplo više nego kada ste ga uzeli. Ja vas pitam je li to normalno”, poručio je Senić.

Ovaj problem ima blizu 500 građana u Crnoj Gori, koji su kod iste banke uzeli kredite vrijedne više od 30 miliona eura.

Njih blizu 300 tužilo je banku za prevaru. U banci, međutim, tvrde da je sve urađeno prema zakonu, da ne mogu da utječu na kurs valute te da su potrošači bili svjesni rizika kredita.

“Banka je nabavljala sredstva u valutama u kojima ih je svojevremeno i odobravala, čime je nesporna činjenica da Banka nije ostvarila bilo kakav prihod po osnovu promjena u kursu CHF-a,  za nas važe ista pravila kao i za klijente, jer smo i mi zaduženi u francima”, poručili su iz Hypo Alpe Adria banke.

Banka je dužnicima ponudila razne opcije restrukturiranja duga. Posljednju onima koji sa otplatom kasne manje od 90 dana, a takvih je 85 posto, konverziju duga u eure, smanjenje kamatne marže 15 posto, uz mogućnost grejs perioda do 12 mjeseci, i produženja roka otplate do 25 godina, pri čemu sve troškove novog ugovora snosi banka.

‘Nova prevara’

Za Dragana Senića to je samo, kaže, nova prevara.

On je kazao: “Banka vam nudi da vam kamata nije 4.1+LIBOR već 3.4 + EURIBOR, da to vraćate do 75. godine ako budete živi, grejs period, a ovo sto vam je rata skočila 80 posto i glavnica skoro duplo veća,  to nikom ništa”.

Vlasnici kredita u švicarcima nekoliko puta su tražili pomoć države.

“Crnogorsko ministarstvo finansija u ovom slučaju se oglasilo nenadležnim, dok je Centralna banka Crne Gore, regulator bankarskog tržišta, saopštila da nema zakonske mogućnosti da reaguje niti da se miješa u postojeći sudski proces. Međutim, banci je preporučila da pomogne klijentima, poveća rok otplate, upodobi kamate, omogući grejs period i druge olakšice”, javlja novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

Ovo, smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić, nije dovoljno jer građani ne mogu podnijeti kompletan teret nastalog problema.

“Ne može nijedna strana da se amnestira involviranosti u ovaj proces. Čak ni država koja ničim nije apsolutno nije doprinijela, niti centralna banka nije doprinijela, ali, zbog mjesta u državi, društvu, svi moraju da se uključe”, ocijenio je Kostić.

Centar za zaštitu potrošača podigao je u maju prošle godine kolektivnu tužbu u ime 300 klijenata Hypo banke, sto je prvi takav proces u Crnoj Gori. Tek se očekuje početak glavne rasprave.

Izvor: Al Jazeera