Četvrta žena za F1 volanom ove decenije

Wolff, čiji je muž Austrijanac Toto direktor i vlasnik dionica Williamsa, takmiči se u njemačkom Touring prvenstvu (DTM) (EPA)

Britanka Susie Wolff, koja radi kao vozač na razvoju u timu Williamsa, odala je počast teško povrijeđenoj Mariji De Villota, testnoj vozačici ekipe Marussia, nakon što je prvi put u životu vozila bolid Formule 1 na stazi Silverstone u srijedu.

Španjolka De Villota, posljednja žena koja se našla za volanom vozila iz „najbržeg cirkusa na svijetu“, izgubila je desno oko i dobila frakturu lobanje nakon strašne nesreće tokom testiranja na istoku Engleske u julu ove godine.

“Ona je nevjerovatna dama. Prije nego što se govori o njenim vozačkim kvalitetima, treba reći da je nevjerovatna osoba, inspiracija”, izjavila je Wolff novinarima nakon prvog perioda vožnje u prošlogodišnjem bolidu Williamsa FW33.

“Čule smo se prije nekoliko sedmica i kazala mi je da sada vozim za obje, da nas obje predstavljam. Imala sam Marijinu zvijezdu na kacigi, ponosim se time i bez sumnje sam vozila za obje”, dodala je 29-godišnjakinja rođena u Škotskoj.

Wolff, čiji je muž Austrijanac Toto direktor i vlasnik dionica Williamsa, takmiči se u njemačkom Touring prvenstvu (DTM) i presretna je što je ispunila životnu ambiciju.

Dani u simulatoru

Svega nekoliko žena je vozilo bolid Formule 1 u proteklih 10 godina, a nijedna nije došla ni blizu takmičenja u Svjetskom prvenstvu Formule 1.

Prije De Villote, koja je, također, testirala bolide Renaulta 2011. godine, Britanka Katherine Legg je vozila Minardija na italijanskoj stazi Vallelunga 2005. godine, dok je Amerikanka Sarah Fisher vozila McLaren na stazi Indianapolis (SAD) 2002. godine.

Posljednja žena koja je nastupila u utrci Formule 1 bila je Italijanka Lella Lombardi 1976. godine.

“Nisam brinula šta se može desiti ni u jednom trenu. Sve je bilo pod kontrolom i dobro sam se zabavila. Bilo je nevjerovatno, dugo sam čekala ovaj dan, sanjala o njemu. Provela sam mnogo dana u simulatoru, pa sam znala šta mogu očekivati, no naravno da je ogromna razlika biti na stazi”, rekla je Wolff.

Vozači Williamsa Pastor Maldonado iz Venecuele i Brazilac Bruno Senna, koji su bili na Silverstoneu sa bolidima koji su osvajali naslove prvaka (Keke Rosberg 1982. FW08 i Damon Hill 1996. FW18) dočekivali su goste i pratili nastup Britanke.

“Veoma je dobra, sigurna za volanom. Vozio sam se s njom u dvosjedu DTM-a i moram reći da ima odličnu kontrolu nad vozilom”, izjavio je Maldonado koji je vozio Hillov bolid.

Izvor: Agencije