Oglasi

Četvrta godišnjica neuspjelog vojnog udara u Turskoj

Turski predsjednik je rekao da je pokušaj vojnog udara 2016. godine bio pokušaj okupacije Turske i izdaja.
Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osobaAnadolija

U Turskoj se obilježava Dan demokratije i nacionalnog jedinstva, a riječ je o nacionalnom prazniku povodom godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara na današnji dan 2016. godine.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se obratio naciji i poručio kako su tog 15. jula "Turska i njen narod još jednom pokazali kako se brane vlastiti ezani, zastava i demokratija".

"Svaki naš čovjek je 15. jula pokazao da u borbi za svoj ezan, zastavu, slobodu i budućnost, postaje nepobjedivi junak. Pokušali su utišati naš ezan, spustiti zastavu, pogaziti nacionalnu volju, a porazili smo ih slavnim otporom", kazao je on.

Turski predsjednik rekao je da je pokušaj vojnog udara bio "pokušaj okupacije Turske, a da nedvojbeno predstavlja i izdaju".

Dodao je da Turska "krupnim razvojnim koracima pokazuje da nije poput država u regiji koje su neki okupirali gurnuvši ih u unutrašnja trvenja".

Hapšenja i otkazi

"Još uvijek nije gotovo, ovaj narod ima još mnogo toga za reći, mnoge projekte za realizirati. Ova zemlja ima još mnogo potencijala koje treba iskoristiti", poručio je Erdogan.

Nakon pokušaja udara, počele su istrage i progoni vojnika, državnih službenika i akademika, koje se sumnjiči za povezanost s imamom Fethullahom Gulenom, a koga Turska optužuje za neuspjeli državni udar.

Gulen se nalazi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Turska je uhapsila oko 160.000 ljudi te razriješila dužnosti isto toliko državnih službenika od kako je završio neuspjeli pokušaj vojnog udara, objavio je Ured za ljudska prava Ujedinjenjih naroda prije dvije godine.

Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.