Četvrt vijeka zločina u Sjeverinu

Za ovaj ratni zločin pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine osuđena su četverica pripadnika jedinice Osvetnici (Al Jazeera)

Danas se navršava 25 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti kod mjesta Sjeverin, u općini Priboj.

Pripadnici paravojne jedinice “Osvetnici”, djelujući pod okriljem Vojske Republike Srpske, presreli su autobus koji je saobraćao od mjesta Rudo (BiH) ka Priboju (Srbija) i, nakon legitimiziranja putnika, izveli sve Bošnjake i odveli ih u pravcu Višegrada.

Zarobljeni civili su nakon mučenja ubijeni.

Do sada su, međutim, nađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica.

‘Srbija ignorira porodice’

Fond za humanitarno pravo (FHP) i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda (Sandžački odbor) na 25. godišnjicu od otmice podsjećaju “da državni organi Srbije i nakon 25 godina ništa nisu preduzeli kako bi ispunili svoju moralnu i pravnu obavezu prema porodicama žrtava, kako u pogledu pronalaženja posmrtnih ostataka stradalih, tako i u pružanju pravičnog obeštećenja”.

“Uprkos deklarativnim izjavama sa najvišeg vrha vlasti, stvarni napori da se tela ovih nevino ubijenih građana pronađu su u potpunosti izostali. Povrh ignorisanja prava porodica da znaju istinu o sudbini njihovih najbližih, država Srbija uporno odbija da im pruži obeštećenje za pretrpljenu bol i da im prizna status članova porodica civilnih žrtava rata, koji bi im doneo skromnu, ali za njih važnu materijalnu podršku”, navedeno je iz Fonda za humanitarno pravo i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Tužba za naknadu štete

Tužba za naknadu štete, podnesena 2007. godine, odbijena je, pa su se porodice žrtava obratile su se u septembru prošle godine Evropskom sudu za ljudska prava, gdje je postupak još u toku, prenose agencije.

Ubijeni su Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Ramiz Begović, Ramahudin Ćatović, Esad Džihić, Idriz Gibović, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Mevlida Koldžić (rođ. Hodžić), Alija Mandal, Sead Pecikoza, Hajrudin Sajtarević, Derviš Softić, Mithad Softić i Mehmed Šebo, dok je u noći pred otmicu autobusa u Sjeverinu otet i Sabahudin Ćatović

Za ovaj ratni zločin protiv civila pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine osuđena su četverica pripadnika navedene jedinice. Komandant jedinice “Osvetnici” Milan Lukić, pred Haškim tribunalom osuđen je na doživotnu robiju zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu, ali za zločin nad Bošnjacima Sjeverina nije odgovarao pred sudom.

Izvor: Agencije