Četvrt miliona Čeha na protestu uoči godišnjice revolucije

Policija procjenjuje da se okupilo 200.000, a organizatori 250.000 ljudi (EPA)

Gotovo četvrt miliona Čeha protestovalo je u subotu protiv premijera i predsjednika države optužujući ih da potkopavaju demokratiju u toj duboko podijeljenoj naciji koja u nedjelju slavi 30. godišnjicu Baršunaste revolucije.

Demonstranti iz cijele zemlje, koja ima 10,7 miliona stanovnika, okupili su se u parku Letna, mašući češkim i evropskim zastavama na mjestu masovnih protesta u novembru 1989. kada je mirno pao komunizam u bivšoj Čehoslovačkoj nedugo nakon pada Berlinskog zida, Hina prenosi Reuters

Mnogi su uzvikivali “Ovdje smo”, kao i prije 30 godina tokom protesta koji su na vlast doveli Vaclava Havela.

Bivši disidenti među govornicima

Organizatori žele da premijer Andrej Babiš raskine veze sa svojom kompanijom Agrofert tvrdeći da je u sukobu interesa ili da se do kraja godine povuče s dužnosti. On negira bilo kakve nepravilnosti.

“Borba za slobodu i demokratiju nikada ne prestaje”, istaknuo je Benjamin Roll, potpredsjednik organizacije “Milion trenutaka za demokratiju”, koja je organizovala demonstracije.

Govornici, među kojima bivši disidenti koji su govorili i na skupovima 1989. godine, isticali su da Babiš i predsjednik Miloš Zeman ne smiju obavljati dužnosti. 

Policija procjenjuje da se okupilo 200.000 ljudi, a organizatori 250.000 ljudi.

Podjele zbog Babiševe prošlosti

Babiš i njegova populistička stranka ANO daleko su najpopularniji u zemlji, ali i izazivaju velike podjele zbog njegove prošlosti jer je bio član Komunističke partije i imao veze u tajnoj službi.

Zeman, koji se zauzima za bolje odnose s Rusijom i Kinom, ocijenio je proteste nedemokratskima jer ne priznaju da je donesena odluka da se odustane od optužbi za prevaru protiv Babiša i da je parlament odbacio pozive da se i njega lično opozove.

U nedavnom intervjuu za portal Parlamentni Listy, istaknuo je da je za Babiša na izborima glasalo 1,5 miliona ljudi, a za njega 2,85 miliona, pa je protest u Letni u odnosu na to malen.

Izvor: Agencije