Četvero mrtvih u poplavama širom Džakarte

Poplave svake godine pogode indonežansku prijestolnicu, no izlijevanje u četvrtak, koje je uslijedilo nakon žestokih padavina, izmaklo je kontroli (Reuters)

Sezonske kiše izazvale su ogromne poplave u Džakarti, glavnom gradu Indonezije, izazvavši evakuaciju najmanje 20.000 osoba i velike nevolje još većem broju ljudi.

Poplave svake godine pogode indonežansku prijestolnicu, no izlijevanje u četvrtak, koje je uslijedilo nakon žestokih padavina, izmaklo je kontroli.

Vlasti su saopćile kako su zbog ove katastrofe četiri osobe izgubile živote, a poplave su uništile domove, urede, škole i ceste širom grada, gdje živi 14 miliona ljudi.

Ekonomska katastrofa

Novinarka Al Jazeere Step Vaessen, koja se javila iz Džakarte, kazala je kako je cijeli grad poplavljen.

„Veliki broj ljudi ne može doći na posao. Oni idu pješice ili pokušavaju ići na biciklima kako bi došli na radna mjesta“, rekla je.

„Tokom brojnih godina sa poplavama, a u ovom gradu se one dešavaju svake godine, nikada nije bilo ovako teško. Situacija je veoma ozbiljna.“

Vaessen, koja je javila kako su nivoi vode četiri metra viši nego dan ranije, dodala je kako je riječ i o ekonomskoj katastrofi za Džakartu.

Monsunske kiše, uništavanje šuma na brdima južno od grada, haotično planiranje i veliki broj rijeka i vodenih tokova izazivaju ogromne poplave koje žestoko pogađaju slabu infrastrukturu u Indoneziji, iako ta zemlja bilježi impresivan ekonomski rast.

Izvor: Al Jazeera i agencije