Oglasi

Četrnaest američkih država za smrtnu kaznu na saveznom nivou

Prva smrtna kazna zakazana je za 9. decembar, a ostale četiri u sedmicama nakon toga.
Na čelu svih 14 država su republikanci i sve imaju smrtnu kaznu u svojim zakonimaEPA - Ilustracija

Četrnaest američkih saveznih država je u podnesku Vrhovnom sudu SAD-a podržalo plan predsjednika Donalda Trumpa da se od idućeg sedmice obnove smrtne kazne na saveznom nivou.

Trumpova administracija žalila se ove sedmice najvišem sudu u zemlji nakon što je Savezni žalbeni sud blokirao njen pokušaj da se smrtne kazne ponovo počnu izvršavati na federalnom nivou.

Na čelu svih 14 država su republikanci i sve imaju smrtnu kaznu u svojim zakonima, tvrdi Hina.

Plan o smaknuću pet osoba

Glavni državni tužilac William Barr, radikalni konzervativac, objavio je u julu da ponovo uvodi smrtnu kaznu, otkrivši da savezna vlada planira smaknuti petero ljudi osuđenih za ubistvo, uključujući bijelog supremacista.

Prva smrtna kazna zakazana je za 9. decembar, a ostale četiri u sedmicama nakon toga.

Trump već jako dugo javno zagovara smrtnu kaznu, još dok je bio nekretninski magnat i taj je stav zadržao nakon ulaska u Bijelu kuću 2016. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.