Četrdeset godina podjele na Kipru

Prije 40 godina turska vojska izvršila je invaziju i okupirala 40 posto Kipra, iz straha da će grčki nacionalisti pokušati anektirati otok, koji je od otada podijeljen baš kao i Nikozija, kao posljednji podijeljeni grad u Evropi.

Ulice Nikozije još završavaju u barikadama i bodljikavoj žici nakon što su Turci izvršili invaziju 20. jula 1974. godine, tvrdeći da moraju zaštititi tursku manjinu na Kipru od grčkih nacionalista, koji su želeli ujedinjenje s Grčkom.

Okupirali su tada gotovo pola otoka, što je bilo nezakonito i osuđeno sa svih strana. Kao rezultat, najmanje 150.000 grčkih Kiprana izbjeglo je na jug, a gotovo 50.000 turskih Kiprana preselilo je na sjever.

Novi mirovni pregovori

Ove godine održani su novi mirovni pregovori, a neki smatraju da su pritisci o dogovoru obnovljeni na obje strane. Slažu se da status quo nije održiv i predlažu budući Kipar kao federaciju dvije države.

“Ideja da bi se ujedinjenjem mogla ostvariti ekonomska dobrobit, u suprotnosti s ovakvim skupim uređenjem, kao što se dogodilo u Njemačkoj, također je poticajna”, kaže Stefanos Evripidou, novinar Cyprus Maila.

Svega nekoliko kilometara od obale otkrivene su velike zalihe prirodnog gasa, što za dvije siromašne ekonomije znači obećavajuću budućnost, ako budu mogli zajedno raditi. Američke naftne kompanije su već zainteresirane, pa su se i američki diplomatski napori pojačali.

Tu je i Evropa, jer je Kipar ušao u Evropsku uniju prije 10 godina. I Turci kažu kako se, također, nadaju članstvu, ali se prvo mora riješiti problem Kipra.

Riješiti sporove

“Stari aerodrom u Nikoziji je još jedan simbol kiparskog problema. Gotovo zamrznuta slika Kipra iz 1974. godine. Kako bi mirovni pregovori uspjeli, moraju se riješiti stari sporovi. Bezbjednost, koliko zemlje Turci moraju vratiti, kako dijeliti vlast i, možda najsloženije od svega, kompenzacije za imovinu koja je izgubljena ili napuštena”, javlja Al Jazeerin reporter Simon McGregor-Wood.

Selo Rizokarpaso nalazi se duboko na okupiranom turskom dijelu, a prije 40 godina tu je živjelo gotovo 6.500 Grka. Sada ih je samo 195. Njihove nove komšije su turski doseljenici sa kontinenta. Svake sedmice Ujedinjeni narodi dostavljaju pomoć, što je politička gesta, način na koji im kiparska Vlada govori da nisu zaboravljeni. To je samo jedan primjer hiljada sporova koji trebaju biti riješeni.

Nakon 40 godina mnogo ljudi na obje strane kaže da mogu zajedno raditi, ali prisiliti političare da se dogovore je mnogo teže.

Izvor: Al Jazeera