Četnici kontrolišu vozila na Krimu

Osim ruskih Kozaka, koji su došli na poziv krimskih Kozaka da pomognu u održavanju reda, na Krim je stigla i grupa uniformiranih pripadnika Četničkog pokreta iz Srbije.

Pojava četnika na Krimu izazvala je snažne reakcije na Balkanu, a do njih je u Sevastopolju došao Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Pripadnici Četničkog pokreta iz Srbije došli su kao dobrovoljci na Krim, a tamo su ih pozvali i ugostili ruski Kozaci sa kojima na punktovima kontroliraju vozila.

“Imamo zadatke. Na barikadama smo prisutni, po gradu šetamo, gledamo da ne bude nekih nemira. Uglavnom, na Krimu je mirno. Nema ekstremista. Tatari koji žive ovde kažu: neka bude šta bude, samo da nije rata”, tvrdi Bratislav Živković, predsjednik Četničkog pokreta.

Kažu da su došli samo u uniformama, bez oružja, i da su legalno prešli granicu.

“Nama oružje ovde nije ni potrebno. Nismo došli ovde naoružani. Ako bude bilo potrebe za oružjem, dobićemo ga ovde. Naše prisustvo je samo jedna mirovna misija. Prenosimo ovde naša iskustva sa barikada na Kosovu i Metohiji”, dodaje Živković.

Zahvalni Rusiji

Jednoglasni su kad je riječ o motivu, a to je zahvalnost Rusiji, kako navode, za sve što je učinila za srpski narod na Kosovu.

“Kada dođem ovde, osećam ponos što sam Srbin, jer Rusi su nas zaista dočekali kao braću, što mi njima i jesmo – kao i oni nama”, navodi Slaviša Đokić, koji je na Krim došao sa područja Trstenika.

Ruski Kozak Aleksej Suškov prenosi kako je bila “velika radost i oduševljenje, jer su željeli da se vide”. “Najljepše emocije”, kratko je rekao Suškov.

Svi tvrde da su zvanično dio onoga što zovu odbrambena borbena rezerva Autonomne Republike Krim, koju smatraju historijski ruskom teritorijom i što će referendum, kako kažu, samo potvrditi.

“Četnici ostaju na Krimu sve do sprovođenja referenduma, kažu, kako bi doprineli održanju mira na poluostrvu. Njihova poruka je da se odluka naroda mora poštovati čak i ako to uključuje odvajanje Krima od Ukrajine”, zaključuje Al Jazeerin Stefan Goranović u javljanju iz Sevastopolja.

Izvor: Al Jazeera