Oglasi

Četiri stranke za nepovjerenje Vladi FBiH

Vodeća četvorka Federacije BiH zaključila da federalni premijer radi dobro, ali ne i Vlada, a za smjenu joj je potrebna većina u oba doma Parlamenta.

U četvrtak je u Mostaru održan dvosatni sastanak lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Hrvastke demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza za bolju budućnost (SBB), koji su  pokušali riješiti krizu vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Reporter Al Jazeere Boris Gagić izvjestio je da su četiri vodeće stranke u Federaciji BiH odlučile su izglasati nepovjerenje Vladi Federacije BiH i tim potezom započeti okončanje političke krize koja traje od kada su iz većine izbačena Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka radom za boljitak (NSRzB).

„Četvorka je zaključila da premijer radi dobro, ali ne i Vlada i da je toga dosta. Za smjenu Vlade potrebna je većina u oba doma Parlamenta. Četvorka ima većinu u Zastupničkom, ali ne i u Domu naroda“, rekao je reporter Al Jazeere i dodao da su politički lideri koji su se sastali u Mostaru najavili da će o ovome razgovarti sa Uredom visokog predstavnika (OHR) i Evropskom komiisjom (EK), te da će kompletnu proceduru započeti 10. januara iduće godine.

Puno detalja nije saopćeno, osim da je zajednički stav parlamentarne većine iskazati nepovjerenje trenutnoj izvršnoj vlasti u Federaciji BiH.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH rekao je da je „zajednički stav četvorke da premijer federalne Vlade ima potporu ove parlamentarne većine."

„Posebno mi je zadovoljstvo da premijer Nikšić, kao i ministri koji dolaze iz SDP-a, imaju potpunu podršku ove parlamentrane četvorke", izjavio je lider Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumžija.

Najteža politička kriza od 1996.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara za Al Jazeeru je rekao da su svi scenariji koje su ponudili politički lideri legitimni, ali da oni nisu legitimni kada je u pitanju Ustav i da će zbog toga biti problema.

„Oni imaju parlamentarnu većinu kojom će prekršiti Ustav, ali tu je međunarodna zajednica i sumnjam da će OHR dopustiti takvo silovanje Ustava. Oni, da bi smijenili Vladu, moraju imati zeleno svjetlo Doma naroda, ali oni tamo nemaju većinu. Ako oni to urade unatoč tome, to će biti državni udar“, rekao je profesor Kukić.

Na pitanje šta je potrebno uraditi da bi se ova „sapunica“ završila, Slavo Kukić je odgovorio: „To je teško pitanje, na njega nema odgovora bez mudre Ciganke. Ja mislim da je ovo najteža politička kriza u FBiH od 1996. godine i može se presiječi samo na dva načina: prijevremenim izborima i većim angažmanom međunarodne zajednice.“

Kukić je kazao i to da međunarodna zajednica o svemu ovome šuti jer u Vijeću za implementaciju mira više ne postoji konsenzus.

Sa sastanka je poručeno da je potrebno stabilizirati bošnjačko-hrvatske odnose u Bosni i Hercegovini, a lideri četiri stranke su kazali da nastavljaju djelovati kao koalicija, te da će raditi na provođenju ciljeva koje su zacrtali i kao dio vladajuće šestorke na nivou BiH.

Izvor: Al Jazeera