Četiri puta viši rizik od smrtnosti kod tamnoputih građana Britanije

Većina ljekara koja je preminula u borbi protiv korona virusa u Velikoj Britaniji bila je iz nebjelačkih zajednica (AFP)

Vjerovatnoća da tamnoputi građani Velike Britanije preminu od posljedica korona virusa veća je za više od četiri puta nego kod bijelaca, saopćio je britanski ured za statistiku.

Osobe porijeklom iz Bangladeša i Pakistana također imaju znatno veću vjerovatnoću smrtnog ishoda od bolesti COVID-19 nego bijelci, navodi Ured za nacionalnu statistiku (ONS).

“Ovi rezultati pokazuju da je razlika između etničkih grupa kad je riječ o smrtnosti od bolesti COVID-19 dijelom rezultat nepovoljnog socioekonomskog polažaja i drugih okolnosti, ali ostali razlozi za ovu razliku još nisu objašnjeni”, navodi ONS.

Koristeći modele prilagođene raznim socioekonomskim faktorima, statistički ured objašnjava da je odmah bilo jasno da postoje znatne razlike u riziku od umiranja od posljedica zaraze korona virusom među različitim etničkim grupama.

Znatne razlike u smrtnosti

“Rizik od smrti koji uključuje korona virus među nekim etničkim grupama izrazito je viši nego kod bijelaca.”

“Ljudi porijeklom iz Bangladeša, Pakistana, Indije i osobe drugih miješanih etniciteta imali su statistički izrazito povišen rizik od smrti zbog bolesti COVID-19 u poređenju s bijelcima.”

Naučnici koji proučavaju korona virus navode da postoji mnogo nepoznatih stvari kod tog virusa, kao i razlike u smrtnosti kada se uzmu u obzir spol, godine i etnicitet.

Genetika, dodaju, može imati ulogu u tome da se na kraju otkrije lijek ili vakcina kojom bi se bolest mogla tretirati.

Bez prilagođavanja faktora kao što su obrazovanje i zdravstvo, ONS je otkrio da tamnoputi muškarci imaju 4,2 puta, a tamnopute žene 4,3 puta veću vjerovatnoću da umru u odnosu na bijelce i bjelkinje.

Prilagođeni model pokazuje da tamnoputi muškarci i žene imaju 1,9 puta viši rizik da umru od bolesti COVID-19 nego bijelci.

Muškarci etničkog porijekla iz Bangladeša i Pakistana imaju 1,8 puta viši rizik od smrti, pokazuje prilagođeni model.

Većina preminulih ljekara nisu bijelci

Osobe kineskog porijekla i oni pomiješanog etničkog porijekla imaju slične rizike od smrti kao bijelci.

Podaci iz SAD-a pokazuju da kod Afroamerikanaca postoji veća šansa da umru od posljedica korona virusa, naglašavajući dug period nejednakosti u zdravstvu i pristupu medicinskoj njezi.

Vlada Velike Britanije prošlog mjeseca pozvala je na pokretanje istrage o tome zašto su etničke manjine izloženije riziku od korona virusa.

Većina ljekara koja je preminula u borbi protiv korona virusa u Velikoj Britaniji bila je iz nebjelačkih zajednica.

U petak je Institut za fiskalne studije objavio da pacijenti zaraženi korona virusom porijeklom iz Afrike imaju tri puta višu stopu smrtnosti nego bijelci u Velikoj Britaniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije