Četiri mjeseca nakon izbora, Švedska dobila Vladu

Stefanu Lofvenu podršku su pružili njegova Socijaldemokratska radnička partija Švedske i Zeleni (EPA)

Zastupnici švedskog Parlamenta izabrali su manjinsku Vladu lijevog centra premijera Stefana Lofvena, čime je okončan četveromjesečni politički zastoj u toj zemlji, tokom kojeg je Lofven obavljao dužnost premijera u tehničkom mandatu, prenosi AP.

Za vraćanje Lofvena, koji je na vlasti od 2014. godine, na funkciju premijera glasalo je 153 zastupnika, 115 je bilo protiv, a 77 uzdržano.

Lofvenu su podršku pružili njegova Socijaldemokratska radnička partija Švedske i Zeleni, protiv njegovog izbora je glasao blok stranaka desnog centra, a tri manje stranke su bile uzdržane.

Oštar zaokret udesno

Lofven, bivši zavarivač i sindikalni vođa, obavezao se u sporazumu da će smanjiti poreze i deregulirati tržište rada i tržišta nekretnina, što je oštri zaokret udesno, koji će udaljiti brojne tradicionalne pristalice socijaldemokrata.

Političari u Švedskoj nastojali su formiratiu vladu bez Švedskih demokrata, stranke za koju AP navodi da ima neonacističke korijene, a bila je trećeplasirana na parlamentarnim izborima održanim 9. septembra prošle godine.

Izvor: Agencije