Četiri kanadera gase požar na Velebitu

Kanader, Požar
Zračne snage su ove protupožarne sezone izbacile blizu 49.500 tona vode (AP)

Četiri kanadera i pedesetak vatrogasaca gase veliki požar na području Zatona Obrovačkog na Velebitu u Hrvatskoj.

Ranije u ponedjeljak u gašenje je bilo upućeno šest kanadera, javljaju hrvatski mediji.

Požar je planuo u subotu, a u ponedjeljak ujutro ga je razbuktala jaka bura koja otežava gašenje, potvrdio je poslijepodne Hini vatrogasni Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadra Željko Šoša.

Požar je izazvan udarom groma na minski sumnjivom području kod Obrovca, a na požarište su u subotu odmah izašla dobrovoljna vatrogasna društva iz Jasenica i Žegara. 

U nedjelju se vatra gasila i s ličke strane, ali kako je riječ o opasnom terenu, nije se moglo puno učiniti.

Kuće odbranjene

Požar je u jednom trenutku zaprijetio i Obrovcu, no stanje se poboljšalo tijekom poslijepodneva, rekao je za 24 sata zapovjednik zadarskih vatrogasaca Željko Šoša.

“Vjetar je oslabio. Nadamo se da ćemo uskoro požar na rubnim područjima staviti pod kontrolu”, rekao je Šoša.

Požar gase vatrogasci iz 15-ak DVD-ova [dobrovoljnih vatrogasnih društava] s 20-ak vozila, a pomažu i četiri kanadera.

“Dobio sam potvrdu da će se u toku poslijepodneva priključiti i tri airtractora”, kazao je Željko Šoša te istaknuo kako nije izgorjela nijedna kuća, ali lakše je ozlijeđen jedan vatrogasac koji se nagutao dima i odmah mu je pružena pomoć.

Vatrena stihija je u jednom trenutku zaprijetila kućama, prenosi Slobodna Dalmacija.

Šoša kaže kako je riječ o vrlo zahtjevnom i neprohodnom terenu na kojemu postoji nekoliko zaselaka te da su ljudi sami počeli napuštati svoje domove.

“Prioritet su nam ljudi, njihova imovina, domaće životinje. Činimo sve da obuzdamo vatru i požar stavimo pod kontrolu”.

Od predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Obrovac Grge Šoše doznaje se da gasitelji ulažu velike napore te su uspjeli obraniti kuće i one više nisu ugrožene, a izgorjela je samo jedna šupa.

Struja je na ugroženom području isključena dok su gasitelji na terenu, rekao je Grga Šoša.

Izrazio je i nadu da će gasitelji požar uspjeti staviti pod kontrolu, napominje da imaju dovoljno vode za gašenje te kako je požar poslijepodne nešto manjeg intenziteta nego što je bio danas prijepodne.

Zbog požara je prekinut promet državnom cestom između Maslenice i Zatona Obrovačkog, a nekoliko osoba preventivno je evakuirano iz kuća u zaseoku Modrići, kako prenose hrvatski mediji.

Tri Air Tractora Protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u ponedjeljak su upućena na novo požarište Bulina strana kod Knina, priopćilo je poslijepodne Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Letačke posade kanadera na širokoj vatrenoj fronti nastoje ugasiti vatru na više požarišta na Velebitu, a tijekom dana zračne snage stavile su pod nadzor požarište u Islamu Latinskom u Zadarskoj županiji, ističu iz MORH-a.

Brojni požari

Na hrvatskoj obali i u zaleđu gorjelo je tijekom cijelog vikenda.

Požar koji je planuo u nedjelju u kod Midenog brda u blizini Drniša lokaliziran je u 18:10 sati, a u nedjelju su diljem Šibensko-kninske županije planula još tri požara, doznaje se u Županijskom centru 112.

U nedjelju je planuo požar na 303. kilometru autoceste kod čvora Pirovac s južne strane uz ogradu, a je gorjelo i u vodičkom zaleđu na području Leća. Oba su požara ugašena.

Tijekom vikenda vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske županije gasili su četiri požara od kojih je onaj na Svilaji bio najveći, a tu je izgorjelo približno 30 hektara hrastove šume, niskog raslinja i trave, doznaje se u ponedjeljak ujutro u Vatrogasno-operativnom centru Split.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja,  zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 204 požara – 72 u Šibensko-kninskoj, 69 u Splitsko-dalmatinskoj, 50 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1.720 sati naleta, pri čemu je izbačeno blizu 49.500 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije