Oglasi

Četiri emiratska vojnika poginula u napadu na jemensku luku

Vojnici su ubijeni tokom saudijsko-emiratskog vojnog napada na Husi pobunjenike povezane s Iranom.
U najcrnjem scenariju zbog borbi za luku Hudaida bi moglo umrijeti 250.000 ljudiEPA

Četiri emiratska vojnika poginula su tokom napada na jemensku luku Hudaidu u srijedu, saopćila je Glavna komanda oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Četverica su pali kao mučenici vršeći svoju nacionalnu dužnost tokom operacije 'Obnavljanje nade', u okviru arapske koalicije čiji je cilj podrška legitimnosti u Jemenu", saopćila je emiratska novinska agencija WAM.

Poginuli vojnici su identificirani kao Khalifa Saif Said al-Khatri, Ali Mohammed Rashed al-Hassani, Khamis Abdullah Khamis al-Zayudi i Obeid Hamdan Said al-Abdouli.

U septembru 2015, 45 vojnika iz UAE-a su ubijeni u Jemenu kada je raketa pogodila skladište municije.

Ranije danas, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati napali su jemenski glavni lučki grad Hudaida, u najvećoj bitki u trogodišnjem ratu između saveza arapskih država, predvođenih Saudijskom Arabijom, i pokreta Husi, povezanog s Iranom.

Koalicijski borbeni avioni i brodovi bombardirali su uporišta Husa, kao podršku kopnenim operacijama jemenskih snaga koncentriranih južno od crvenomorske luke, objavila je u saopćenju međunarodno priznata jemenska Vlada u izgnanstvu, prenosi Hina.

Operacija "Zlatna pobjeda" počela je nakon završetka roka koji su Ujedinjeni Arapski Emirati postavili pobunjenicima iz pokreta Husi, koji drže glavni grad Sanu, da napuste luku pod njihovom kontrolom.

Hudaida je životno važna za većinsko jemensko stanovništvo koje živi na teritoriju pod kontrolom Husa.

Ugrožene stotine hiljada ljudi

Vođa pokreta Husi Mohammed Ali al-Houthi, koji je prijetio napadima na tankere nafte duž strateške brodske linije u Crvenom moru, upozorio je savez koji podržava Zapad da ne napadaju luku i na Twitteru objavio da su njegove snage napale brod koalicijskih snaga.

Ujedinjeni narodi nastojali su zaraćene strane pridobiti na dogovor kako bi se spriječio napad na luku Hudaida, koji će Jemencima dodatno otežati pristup hrani, gorivu i lijekovima te pogoršati najtežu humanitarnu krizu na svijetu u toj osiromašenoj arapskoj zemlji.

Procjenjuje se da u tom području živi 600.000 ljudi, u najcrnjem scenariju zbog borbi bi moglo umrijeti 250.000 ljudi, a mogla bi biti i prekinuta opskrba za milione ljudi koji će stradavati zbog gladi i bolesti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.