Četiri desetljeća od osnivanja poljske Solidarnosti

Lech Walesa je 1983. dobio Nobelovu nagradu za mir te je izabran za predsjednika Poljske 1990. godine (EPA)

Prije 40 godina, 31. augusta 1980. godine, štrajkači u poljskom brodogradilištu u Gdanjsku i komunistički režim potpisali su historijski sporazum koji je omogućio uspostavu Solidarnosti, prvog nezavisnog sindikata u sovjetskom bloku.

Nezamisliv samo nekoliko sedmica ranije, sporazum iz Gdanjska postignut je nakon dva mjeseca društvenih nemira širom Poljske, koje je potaknulo poskupljenje mesa, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Protesti su se intenzivirali 14. augusta, kada je oko 17.000 radnika brodogradilišta “Lenjin” u Gdanjsku krenulo u štrajk, zahtijevajući, između ostalog, vraćanje otpuštenih radnika, slobodu osnivanja sindikata, ograničavanje cenzure te oslobađanje političkih zatvorenika.

Mogućnost krvavog gušenja štrajka

Lech Walesa, tada 35-godišnji električar u brodogradilištu, koji je dobio otkaz četiri godine ranije zbog aktivizma, preskočio je visoki vanjski zid, pridružio se štrajkačima i uskoro postao njihov vođa, nametnuvši se kao harizmatični govornik.

Uprava brodogradilišta je brzo popustila u nekoliko pitanja, ali su štrajkači željeli više, a naročito osnivanje slobodnih sindikata.

“Nisam dopustio da me komunisti prevare”, rekao je Walesa godinama kasnije.

Štrajk je poprimio političku dimenziju kada su mu se pridružili intelektualci disidenti, koji su preuzeli savjetodavnu ulogu.

Radnici su znali da postoji mogućnost krvavog gušenja štrajka, jer se to događalo prije.

Dan i noć porodice i pristalice dolazili bi do zatvorenih vrata brodogradilišta s hranom, pićem i cvijećem, pružajući štrajkačima moralnu podršku.

Širom Poljske održavane su mise kao podrška štrajku.

Potpredsjednik vlade Mieczyslaw Jagielski 22. augusta vodio je vladinu delegaciju na pregovore u Gdanjsk.

Potpisao olovkom s papinom slikom

Razgovori u brodogradilištu emitirani su preko zvučnika.

Vlasti i štrajkački odbor postigli su sporazum 31. augusta u Gdanjsku.

Walesa je tada na televiziji proglasio okončanje štrajka, zapjevao je nacionalnu himnu, a potpredsjednik vlade mu se pridružio.

“Nismo dobili sve što smo željeli. Ali smo dobili ono što je bilo moguće u toj situaciji. Ostatak ćemo dobiti kasnije”, kazao je Walesa.

Tim je sporazumom odobren nezavisni sindikat – prvi u cijelom sovjetskom bloku – i predviđeno je pravo na štrajk, ograničenje cenzure, povećanje plata, prenošenje nedjeljne mise na radio-televiziji i oslobađanje političkih zatvorenika.

Potpisivanje sporazuma održano je u velikoj konferencijskoj dvorani, sa zanimljivom dekoracijom – križem i bistom Vladimira Iljiča Lenjina.

Walesa je potpisao dokument olovkom s papinom slikom.

Ali, nije dugo potrajalo.

Walesa, od zatvora do predsjednika

Godinu i po kasnije general Wojciech Jaruzelski proglasio je vanredno stanje kako bi zabranio sindikat, koji je do tada okupio oko deset miliona članova.

Deseci hiljada sindikalnih aktivista uhapšeni su, uključujući Walesu, koji je proveo u zatvoru jedanaest mjeseci.

Sindikat je nastavio u tajnosti s aktivnostima, sve dok nije legaliziran 1989. godine, nakon raspada komunističkog bloka.

Godine 1983. Walesa je dobio Nobelovu nagradu za mir, prije nego što je izabran za predsjednika Poljske 1990. godine, na prvim demokratskim izborima u državi.

“August 1980. bio je kamen-temeljac poljske demokratije. Solidarnost je bio izniman po svojoj veličini, strategiji nenasilja i igrao je primarnu ulogu u destrukciji starog sistema”, kazao je historičar Aleksander Hall.

Izvor: Agencije