Četiri dana rasprave u grčkom Parlamentu o Prespanskom sporazumu

Gotovo 70 osoba je povrijeđeno u Atini tokom vikenda u protestima protiv Prespanskog sporazuma (EPA)

Predsednik grčkog Parlamenta Nikos Voutsis odlučio je da rasprava o Prespanskom sporazumu traje dva dana u Stalnom odboru za odbranu i spoljne poslove i potom još dva dana na plenarnoj sednici Parlamenta.

Prespanski sporazum će biti razmatran u parlamentarnom Odboru za odbranu i spoljne poslove u ponedeljak i utorak, a rasprava na plenarnoj sednici će započeti u sredu, prenosi ANA-MPA.

Kako se navodi, plenarne sednice će trajati 16 sati, a ključno glasanje se očekuje 24. januara do ponoći.

Sporazum podijelio Grčku

U međuvremenu liderka Demokratskog saveza Fofi Genimata još nije poslala pismo predsedniku Parlamenta da ga obavesti da je izbacila poslanika Thanasisa Theocharopoulosa iz parlamentarne grupe stranke, što bi izazvalo brojne izmene u sastavu parlamentarnog Odbora za odbranu i spoljne poslove.

Za sada ovaj odbor uključuje dva nezavisna poslanika, Dimitrisa Kammenosa i Spyrosa Danellisa.

Theocharopoulos je, takođe, član istog parlamentarnog odbora iz redova Demokratskog saveza.

Dogovor postignut sa Skopljem podelio je zemlju, a politička situacija dodatno je zaoštrena nakon nereda u nedelju na protestima protiv Prespanskog sporazuma.

Gotovo 70 osoba je povređeno, a vlast i opozicija se međusobno optužuju za organizovanje incidenata.

Prespanski dogovor mora se potvrditi u grčkom Parlamentu da bi stupio na snagu.

Tsipras: Ovo je ‘historijski korak’

Nailazi na protivljenje političke klase, ali i javnosti, gde mnogi misle da ime Makedonija pripada grčkoj istorijskoj baštini i da se njime može nazivati samo makedonska pokrajina na severu Grčke.

Premijer Alexis Tsipras je rekao da je dogovor “istorijski korak” za dve susedne zemlje.

Premijer, koji je prošle sedmice u Parlamentu jedva “preživeo” glasanje o poverenju, do kojeg je došlo zbog Prespanskog sporazuma, izrazio je nadu da će novo ime bivše jugoslovenske republike prihvatiti većina od najmanje 151 poslanika, od 300, koliko ih ima Parlamentu.

Izvor: Agencije