CETA: EU dao Belgiji ultimatum

Paul Magnette, Belgija, Valonija, Premijer
Magnetteovi suradnici kažu da novi prijedlog nudi bitno manje od dogovora postignutih u petak i subotu pa ih čudi postavljanje ultimatuma (Reuters)

Europska unija je Belgiji dala rok do ponedjeljka navečer da odluči hoće li potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom (CETA), a taj ultimatum je odbacila Valonija koja blokira sporazum.

Valonija je “razočarana” novim prijedlogom Europske komisije o zaštiti ulaganja, koji je trebao smiriti belgijsku frankofonu regiju kako bi se omogućilo belgijsko potpisivanje sporazuma.

“Predan nam je razočaravajući dokument i paralelno nam se daje ultimatum. To začuđuje. Nameće nam se pitanje s kojim ciljem”, navode bliski suradnici šefa valonske vlade Paula Magnettea.

Valonija traži dodatnu zaštitu

“Taj dokumenat nas čudi jer nudi bitno manje od dogovora postignutih u petak i subotu”, ističe taj izvor.

Šef valonske vlade Paul Magnette odbija CETA-u, čime sprječava EU da je prihvati i smatra da takav ultimatum nije u skladu s demokratskim procesom, rekao je njegov glasnogovornik, prenosi Hina.

Europska unija je u nedjelju pozvala Begiju da obznani do ponedjeljka navečer hoće li potpisati sporazum, budući da se u slučaju njezina nepotpisivanja neće održati summit o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA), predviđen za četvrtak u Bruxellesu u nazočnosti kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Belgija je jedina od 28 zemalja Europske unije koja nije popisala CETA-u, sporazum koji se odnosi na više od 500 milijuna Europljana, jer ga blokira Valonija, frankofona regija na jugu Belgije s 3,6 milijuna stanovnika. 

Složeni belgijski politički sustav u središtu je pozornosti budući da frankofona regija Valonija ustraje na blokadi sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA), a o kojem se pregovaralo sedam godina.

Parlament Valonije odbio je prošli tjedan dati saveznoj vladi suglasnost za potpisivanje tog sporazuma, tražeći dodatnu zaštitu za svoje proizvode.

Složeni belgijski politički sistem

Paralelno s odvijanjem summita EU-a u Briselu, Valonci su još jednom priopćili da ostaju pri blokadi, što onemogućava potpisivanje sporazuma koje je planirano za idući tjedan.

Belgija ima sedam parlamenata. Kada ta zemlja potpisuje neki međunarodni ugovor, svako od sedam izabranih tijela mora ga ratificirati.

U slučaju CETA-e regionalni parlamenti su bili mjesecima involvirani u proces i nakon drugog razmatranja zastupnici u Valoniji i francuskoj jezičnoj zajednici odlučili su odbaciti sporazum.

Za potpisivanje CETA-e Europska unija treba odobrenje svih 28 članica.

Izvor: Agencije