Češki premijer nije uspio pobiti da je bio agent zloglasnog StB-a

Andrej Babiš
Ustavni sud Slovačke ranije je odlučio da je Babiš pred prvostupanjskim sudom svoje ime 'očistio' samo na temelju svjedočenja bivših komunističkih agenata (EPA)

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je kao neprihvatljivu tužbu češkog premijera Andreja Babiša protiv Slovačke u sporu da je svjesno bio aktivni agent zloglasne čehoslovačke tajne policije StB, pa njegovo ime i dalje figurira na spisku agenata pod pseudonimom Bureš, javljaju u utorak mediji u Češkoj.

Europski sud u Strasbourgu je Babišovu tužbu protiv Slovačke i njezinog Ustavnog suda odbacio 20. studenog, ali je tek sinoć do te informacije došao tjednik Respekt, prenosi Beta.

Sam Babiš je utorak potvrdio za Češki radio da nije uspio, kako kaže, očistiti svoje ime pred tim tribunalom Vijeća Europe.

Ustavni sud: Ignorirani dokumenti totalitarne tajne policije

“Pravnici proučavaju spis i izjasnili su se da spor nije završen i nastavit će se u Slovačkoj. Istina je na mojoj strani i pobijedit ću u sporu zato što nikada nisam potpisivao nikakvu suradnju”, kazao je Babiš.

Svoje ime sa spiska agenata komunističke državne sigurnosti Babiš pokušava skinuti pred slovačkim sudovima još od 2012. godine.

Sud mu je u prvoj instanci dao za pravo, ali je prošle godine Ustavni sud Slovačke poništio presude prije svega zbog toga što je Babiš umjesto slovačkog MUP-a ili države, pogrešno tužio Institut za studije totalitarnih režima, koji samo arhivira dosjee bivše tajne policije i proučava komunističke zločine.

Ustavni sud je također upozorio da je Babiš pred prvostupanjskim sudom svoje ime ‘očistio’ samo na temelju svjedočenja bivših komunističkih agenata, a da je sud ignorirao dosjee i dokumente totalitarne tajne policije u kojima se nalaze podaci o Babišu kao o agentu Burešu.

Povjesničari: Dosjei vjerodostojniji od iskaza bivših agenata

Češki premijer, inače imigrant iz Slovačke, kao perspektivni mladi komunistički kadar u vanjskoj trgovini prije pada režima došao je u kontakt sa StB jer je morao biti provjeren i podoban kao i svi vanjsko-trgovinski predstavnici u inozemstvu.

Međutim, na spisku aktivnih agenata, a ne samo nevoljnih ili nesvjesnih suradnika, našao se na temelju podataka fragmenata iz 12 dosjea Državne sigurnosti u kojima se Babiš vodi kao agent Bureš.

Povjesničari iz instituta koji proučavaju zločine komunističkog režima iz Češke i Slovačke, kao i stručnjaci za rad StB-a, upozorili su povodom pokušaja češkog premijera da ‘očisti’ svoje ime, da su podaci iz dosjea daleko vjerodostojniji nego svjedočenja bivših agenata tako dugo nakon pada komunizma.

Izvor: Agencije