Oglasi

Češka: Zeman i Schwarzenberg u drugom krugu

Novi predsjednik Češke bit će poznat nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, koji se održavaju za dvije sedmice.
Bivši premijer Miloš Zeman je dobio najviše glasova u prvom krugu izbora za predsjednika ČeškeReuters

Bivši češki premijer Miloš Zeman i sadašnji ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg osvojili su najveći broj glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih u Češkoj u subotu, a pobjednik će se znati u drugom krugu, koji se održava za dvije sedmice, prenosi Hina.

Nakon prebrojavanja 78 posto glasačkih listića, Zeman (68), premijer od 1998. do 2002., vodi s 24,93 posto glasova, ispred Schwarzenberga (21,39 posto), po privremenim rezultatima koje je objavio državni statistički ured (CSU).

Birališta su zatvorena u subotu u 13 sati. Drugi krug ovih prvih direktnih predsjedničkih izbora predviđen je za 25. i 26. januar.

Na trećem mjestu je Jan Fischer, predsjednik privremene vlade 2009-2010, koji je u početku bio među favoritima za drugi krug, sa 16,98 posto, ispred potpredsjednika Socijaldemokratske stranke (CSSD) Jirija Dienstbiera (16,61 posto) i Vladimira Franza - Avatara, karakterističnog kompozitora i slikara koji je od glave do pete prekriven tetovažama (6,97 posto).

Devet kandidata

Za predsjedničku dužnost natjecalo se devet kandidata, među kojima su i tri žene. Konačne rezultate prvog kruga glasanja CSU će objaviti u subotu predvečer.

Pobjednik ovih izbora bit će treći češki predsjednik otkako je ta zemlja 1993. stekla nezavisnost, nakon borca protiv komunizma i vođe "Baršunaste revolucije" iz 1989. Vaclava Havela, koji je umro 2011. i Vaclava Klausa.

Obojicu je izabrao Parlament u postupku koji je bio na meti kritika zbog njegove zamršenosti.

Dvodnevni izbori protekli su bez incidenata, osim manje saobraćajne nezgode u kojoj je jedan automobil u petak u Sykoricama, blizu Praga, naletio na automobil u kojem je bio Schwarzenberg.

Niko nije ozlijeđen u toj nezgodi, rekla je glasnogovornica lokalne policije Jana Zackova.

Izvor: Agencije