Češka šalje još svojih policajaca na Balkan

Prošle godine Češka na Balkan poslala 235 policajaca koji su pomagali u suzbijanja nelegalne migracije na vanjskim granicama EU-a (EPA)

Češka ove godine namjerava da pomogne borbu protiv nelegalne migracije, prije svega u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini ali i u zemljama porijekla izbjeglica, sa 5,4 miliona eura, predviđa koncepcija češkog Ministarstva unutrašnjih poslova koju ministar Jan Hamaček predlaže naredne sedmice vladi.

Kao prvi od svih prioriteta češki MUP navodi pomoć Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini a sa dva miliona eura Češka želi da pomogne tim zemljama da nabave savremenu opremu za borbu protiv nelegalne migracije, prenosi Beta.

Ista suma, dva miliona eura, predviđena je kao pomoć Jordanu i Libiji da se poboljšaju uslovi u kojima se tamo nalaze izbjeglice u centrima i, kako se nada češki MUP, makar smanji motivisanost tih ljudi da nastave dalje u Evropu.

Ostatak od sume planirane novčane pomoći za ovu godinu, 1,4 milion eura je rezervisan za vanredne situacije i bit će utrošen prema razvoju situacije sa nelegalnom migracijom u Evropi, gdje je za Češku i druge zemlje Višegradske grupe ključno da se zaustavi talas na balkanskoj trasi, gdje bi dalje nelegalni migranti mogli da nastave i preko zemalja Višegradske četvorke [V4].

Otkrili i zadrži više od 11.395 nelegalnih migranata

Češka vlada osim novčane pomoći šalje balkanskim kolegama kao pomoć i policajce sa opremom a također iz drugih programa humanitarnu pomoć, kao kada je sredinom januara poslala vreće za spavanje, ćebad, kišne kabanice i drugu materijalnu humanitarnu pomoć za izbjeglice u centrima u Bosni i Hercegovini iz programa Pomoć na mjestu koje MUP i češki vatrogasci i spasioci šalju zemljama u vanrednim situacijama.

Policija Češke Republike saopštila je da za sada ne očekuje osjetniju promjenu na balkanskoj trasi premda trasa Grčka – Sjeverna Makedonija – Srbija – Mađarska ostaje potencijalno najrizičnija za Češku tako da ove godine policija računa sa još većim brojem policajaca koje bi poslala kao podršku kolegama na balkanskoj trasi.

Prošle godine Češka je poslala 235 policajaca u zajedničke operacije suzbijanja nelegalne migracije na vanjskim granicama Evropske unije što je uzdiglo na visoko 7. mjesto među zemljama koje učestvuju u osiguravanju vanjskih granica Unije.

Policija je saopštila da su zajedno sa kolegama iz Srbije i Sjeverne Makedonije češki policajci bili najuspješniji međunarodni policijski tim pošto je 460 policajaca u te dvije balkanske zemlje sa osam službenih pasa uspjelo da otkrije i zadrži 11.395 nelegalnih migranata na granici EU.

Izvor: Agencije